Следователите, разследващи отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри с нервнопаралитичен агент, вече смятат, че петима руснаци са замесени в престъплението, пишат британските издания "Дейли мейл" и "Сън".

Досега се смяташе, че в случая участват Александър Петров и Руслан Боширов, за които се предполага, че са агенти на руското военно разузнаване. Те са пътували до Великобритания под фалшива самоличност в опит да отровят Скрипал.

Третият замесен бе идентифициран като руснака Сергей Федотов, въпреки че не се знае дали това е истинското му име. Твърди се, че той бил също от руското военно разузнаване. Полицията е събрала повече доказателства срещу него и в хода на разследването е установила двама нови съучастници, чиито имена не се съобщават. Смята се, че те са пътували с двамата предполагаеми извършители на отравянето, но тяхната роля е била много по-малка.

Очаква се полицията до няколко седмици да информира правителствени представители за доказателствата за последните двама заподозрени.

По повод новите разкрития британските вестници "Таймс" и "Телеграф" припомнят, че третият заподозрян по случая "Скрипал" - Сергей Федотов, е свързван със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ-5 (британската служба за вътрешна сигурност) проучват случая от 2015 г.

"Телеграф" пише, че британският разследващ сайт "Белингкат" (bellingcat.com) и руският му партньор "Инсайдър" са публикували свое разследване относно пътуването на Федотов до България и връзката му с отравянето на бизнесмена.

В разследването "Белингкат" констатира, че схемата на придвижването на Федотов до България съвпадала с тази на отиването му до Великобритания по време на отравянето на Скрипал. Той пътувал от Москва до съответната държава, но не се връщал с обратния полет от тази страна, за който имал билет, а вземал полет от друг европейски град до Москва, пише БТА.

Според разследването на "Белингкат" Федотов е летял на 24 април 2015 година до Бургас от Москва. Имал е билет за връщане една седмица по-късно - на 30 април, от София. Но не се е качил на самолета, а се е прибрал в руската столица от Истанбул, където си купил билет в последния момент на 28 април.  

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е бил хоспитализиран в София, припомня сайтът. По същото време неговият най-голям син и човек от фирмата му се разболели изведнъж. И тримата са били със симптоми от отравяне. Състоянието на Гебрев се влошило особено бързо и той изпаднал в кома. Докторите смятат, че отровата е била приета същия или най-късно предния ден. Те не са могли да идентифицират отровата, пише изданието.

"Белингкат" цитира в. "Капитал", който в ония дни пише, че Гебрев изпратил урина за изследване в две лаборатории в Хелзинки, които били специализирани за контрол над химическите оръжия. И те не могли да разпознаят отровата, но открили следи от органични фосфати и пестициди, които са стандартни за приозводство на химически отрови.

Месец след отравянето Емилиян Гебрев напуснал болницата. Няколко дни по-късно, разказал той пред "Белингкат", се почуствал отново зле и пак бил приет в болница.

Установено е, че по същото време Сергей Федотов отново е бил в България. С директен полет от Москва той каца в София на 24 май. Имал е билет за връщане на 28 май 2015 г. Но и този път не го е използвал, а на 30 май се е прибирал в Москва през Сърбия.

Запитан с какво може да е привлякъл вниманието на ГРУ, Гебрев обяснява, че не знае. Той е един от предприемачите във военното производство и казва, че не може да си представи с какво може да ядоса толкова едно чуждо разузнаване, че то да тръгне след него и семейството му. Той обаче приема, че това може да е най-възможното обяснение на мистерията с отравянето му, което вече три години разследващите не могат да разгадаят и нямат дори заподозрени.

Гебрев приема хипотетично, че би могъл да бъде мишена по две причини. Първо, защото фирмата му изнася специализирано военно оборудване за Украйна, което той казва, че извършва по стриктните правила на българското и европейското законодателство. И второ, че произвежда оръжие, което е от стратегическо значение за България и НАТО.