Седя и пиша този коментар на моя Huawei P10 lite. Не само, за да имам добър начин да навляза в международната драма с китайската компания - просто често работя от смартфона си. Харесвам го.

Преди 5-6 години никой не беше чувал за Huawei, ZTE, Xiaomi и редица други китайски компании, които сега държат почти половината световен пазар за умни телефони (48%).

Но това не означава, че те не бяха тук. Простичък пример - две години преди да видим смартфон на Huawei в каталога на М-тел (сега А1), оттам предлагаха мобилен модем на същата компания.

Чипове, модеми, рутери, всякакъв мрежови хардуер от десетилетия се произвежда в Китай. По известни на всички ни причини.

Шпионира, разбира се

През последната година и половина обаче една велика сила – САЩ, изведнъж "се усети". Първо службите, след това партиите, а наскора и цялата администрация ще спрат да ползват устройства на Huawei и ZTE. Защото имало данни, че китайското правителство шпионира през тях.

Концепцията е следната - Китай е авторитарна държава с ограничен капитализъм. Ако комунистическото правителство реши, че иска таен чип във всеки Huawei, с който да следи империалистите, шефовете на компанията свиват рамене и действат.

По-страшният вариант - ако пък реши, че иска същия таен чип във всяко мрежово устройство, което Huawei произвежда, вече може да ги следи през цялата мрежа за данни.

И така САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, а скоро вероятно и Германия решават, че ще забранят всички устройства на Huawei - за мобилните оператори.

Но 5G иде. А кой е най-добър в производството на техника за 5G? Huawei.

Търговска война?

Разбира се, според китайската компания всичко това е част от търговската война със САЩ. Американското правителство просто искало да я удари, за да разчисти пътя за своите компании.

Че такива в момента няма - това е друг въпрос.

А, не, момент, това са и двата въпроса.

От една страна имаме тезата, че ако Китай има контрол над чиповете в смартфона ни, може да ни следи. Тогава просто се откажете от смартфоните. Няма такъв на пазара, в който да няма китайски чип.

Ако пък ви притеснява сигурността на 5G мрежата - сиреч, че някой ще почне да бърника през нея хардуерно, зарежете. Обикновеният потребител така или иначе споделя цялата си информация онлайн напълно доброволно. А службите за сигурност така или иначе имат допълнителни защити.

Правим го доброволно

Драмата с Huawei и нашето скъпо 5G обаче поставя по-важни въпроси. Може ли светът да е напълно свързан и да остане толкова различен? Може ли комунистически Китай, авторитарна Русия, и свободния Запад да съществуват заедно в тази мрежа, без да си заприличат?

Как точно се бориш срещу шпионаж по въздуха, за който сам строиш инфраструктура?

Доколко свободният Запад и нелибералните Русия и Китай си приличат онлайн сега? Подходите са различни, резултатът е същият. В Китай разработват програми за контрол и следене на населението, социални мрежи със социална отговорност и социален рейтинг. На Запад хората си ги създават доброволно в друга мегакорпорация, за която се обсъжда вече държавна регулация - Facebook. В Русия общо взето не им пука за такива дреболии достатъчно.

Може ли да се пазим от шпионаж и да не се шпионираме сами себе си?

Може ли да правим чиповете за умните си асистенти, които носим всекидневно, в 10 фабрики в две държави и да очакваме те да нямат ефект върху тях?

Не.

Оттатък Великата огнена стена

От години китайският интернет е затворен отвътре - с т.нар. Велика огнена стена (The Great Firewall). Но китайците я заобикалят, ако искат. Никой не е сложил стена отвън - с идеята, че ако китайските дисиденти искат да имат контакт с добрата либерална демокрация навън, това може някой ден да освободи Китай от комунягите.

Това, разбира се, няма да стане (поне не така). Но информационните канали нямат налягане като тръбите за вода, и ако са отворени, винаги могат да вървят и в двете посоки. Напълно е възможно след няколко десетилетия не китайците да са станали по-свободни, а ние да сме станали по-поробени.

Единствената разлика е, че сами ще сме го избрали!

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".