Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво разкритикува днес италианския вицепремиер Луиджи ди Майо, че не е уведомил френските власти за намерението си да се срещне във Франция с представители на "жълтите жилетки", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Когато министър отиде в друга страна, благоприличието и най-елементарната вежливост изискват да бъде уведомено правителството на тази страна", каза Гриво в ефира на радио "Юроп 1". 

"Отзовахме посланика си, за да проведем консултации. Това не е за постоянно, но е важно да подчертаем важността на този акт, тъй като Италия е исторически съюзник на Франция и е сред основателките на ЕС", обясни той. 

"Ако искаме да се преборим с националистическата проказа, популизмите и опълчването срещу Европа, най-добрият начин е да се отнасяме добре с партньорите си и да продължим проекта (за високоскоростна железопътна линия) между Лион и Торино", каза Гриво. 

Критики заради срещата на Ди Майо с протестното движение отправи и френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо. 

"Член на чуждестранно правителство да дойде във Франция и да подкрепи не дори политически лидер, а някой, който призовава за гражданска война, за сваляне от власт на президента и за военно правителство, ето такова нещо никога не се е случвало", каза тя пред радио "Класик".