Неотложен ангажимент по участие в национално съвещание в МВР попречи на главния прокурор Сотир Цацаров лично да приеме наградата си "За личен лидерски принос към българската държавност" на името на Стефан Стамболов, давана от прословутия Университет по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), известен повече като Библиотекарския.

Досега с почетния знак "За лидерство" на УНИБИТ са отличени Желю Желев, Георги Първанов, Бойко Борисов, д-р Ахмед Доган, Красимир Каракачанов, Маргарита Попова, митрополитите Дометиан и Николай и др. 

От името на главния прокурор бе прочетен само специален поздравителен адрес, в който Цацаров изрази уважение към преподавателите и студентите в университета, както към големия научен принос на института, съобщава БГНЕС.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров бяха тазгодишните лауреати на наградата. По традиция домакин на церемонията бе Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Илияна Йотова бе днес с непреходния, макар и бивш ректор Стоян Денчев. Снимка БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък получи наградата си от друг неин лауреат в предходните години – вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Лидерството изисква не титли и не постове. То не е резултат от някаква моментна конюнктура. Да си лидер означава да вдъхновяваш, да увличаш и да водиш хората след себе си. И нещо много важно – тези хора да искат да живеят в света, който ти създаваш. XXI век може да се окаже век на големите дефицити, на големите идеи за развитието на обществото, както и на големите визионери. Съвремието ни е пълно с авторитети, които управляват заради това, че заемат конкретен пост. Днес говорим за бюрокрацията и колко е страшна тя. Не е страшна бюрокрацията в учрежденията институтите, страшна е бюрокрацията в мисленото“, посочи в словото си Йотова.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) е познат с топлите си връзки със службите за сигурност. Редица властови субекти избраха учебното заведение, за да защитят докторските си работи. Това се случи с вицепрезидентката Маргарита Попова през 2016 г. Тя последва бившите председатели на ДАНС Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев, като защити докторска дисертация пред академичния съвет на Библиотекарския.  През 2012 г. и бившата председателка на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова защитава дисертацията "Критични фактори за оптимизиране на организационната култура в ДКСИ". Самият Денчев е рецензент или научен ръководител на десетки докторски дисертации, при това все от автори, които заемат различни висши ръководни позиции в централната или местната власт.

Във висшето училище през май 2018 г. евродепутатът Николай Бареков изнесе лекция с впечатляващото заглавие - „Консерватизъм срещу либерализъм. Това ли е плод на новата студена война?“ „Николай Бареков за геометрията на Евклид, консерватизма, либерализма, математиката на Лобачевски и Айнщайн пред студенти” - така беше рекламирано тогава събитието.