Николай Бареков, все още евродепутат, продължава да се опитва да направи коалиция с "Атака" за предстоящия евровот. В петък той даде пресконференция, за да обяви, че обединяването с партията на Волен Сидеров било напът да стане факт. Той определи въпроса дали наистина ще се стигне до коалиция като "много сложен". Какво мисли другата страна Сидеров не се разбра, защото изявлението на Бареков беше направено в отсъствието на атакиста.

Бареков даже определи срок, в който трябва да стане коалицията - 21 февруари.  "Със сигурност трябва да сме постигнали някакво споразумение, защото няма кой да ни чака" - това бе обяснението за срока. 

Въпреки отсъствието на предполагаемия му коалиционен партньор все още евродепутатът и лидер на формацията "Презареди България" (в по-предишни времена по-известна като "България без цензура")  обяви, че двамата са минали през "всички детайли" и за последно говорили преди 10 дни преди евродепутатът да замине в чужбина. Тогава двамата обсъждали предизборната им кампания.

"Когато отидох в чужбина разбрах, че пак е имало скандали между "Обединени патриоти". Не съм чувал Сидеров оттогава, но се надявам да подновим разговорите си в следващите дни", изрази неясни надежди Бареков.

В коалиция "Обединени патриоти" разногласията се задълбочават като все още не е ясно в какъв формат ще се явят трите партии на евровота. Освен непрекъснатите личностни и политически противоречия, един от проблемните моменти е кой да води евролистата. Сидеров отрича публично апетитите си към първото място в списъка на кандидат-депутатите за ЕП, но от другите две партии - ВМРО и НФСБ са на друга позиция. Една от спряганите възможности е Каракачанов и Валери Симеонов да отидат на евровота без "Атака". В момента обаче отношенията и между двамата са доста напрегнати. На 23 януари от НФСБ обявиха, че прекратяват преговорите с ВМРО и чакат обяснения.

В същото време Бареков не се отказва да привлече на своя страна "Атака". Преговорите между него и Сидеров обаче също изглеждат в застой.

За всеки случай евродепутатът нападна ВМРО и НФСБ и обяви, че не иска да се коалира с тях- намерение, каквото двете партии никога не са имали.

На събитието в петък липсваше Сидеров или представител на партията му, но Бареков беше осигурил изпълнителния директор на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) Ричард Милсъм.  Европейските консерватори очаквали коалиция между "Презареди БГ" и "Атака", да се явят като обединени консерватори, анонсира Бареков. Опитът да привлече Сидеров минава през примамката подкрепа за бъдещо членство на "Атака" в АКРЕ. 

Срокът 21 февруари не е случайно избран. Ден по-късно е среща на партиите от АКРЕ в Рим, на която ще се решава дали "Атака" да бъде приета. Пречката пред евентуално членство на партията е позицията ѝ за Крим, АКРЕ не признава анексирането на полуострова от Русия.

Милсъм прогнозира, че групата на АКРЕ в Европейския парламент – Европейски консерватори и реформисти, ще е единствената, която ще се разрасне след европейските избори през май.

"Ние сме поласкани от членството на Бареков. Надяваме се, че след евроизборите ще се завърне с още по-голяма делегация", каза Милсъм.

Бареков се похвали, че ще бъде на форум на републиканците в САЩ, където се надявал на "подкрепа от ядрото около президента Доналд Тръмп".