Дипломатически представители на страните от ЕС дадоха днес мандат на румънското председателство за преговори с Европарламента и Еврокомисията за „втвърдяване“ на газовата директива на ЕС.

Това става ясно от съобщение на Съвета на ЕС.

От румънскто председателство отказаха да отговорят на въпроса вярно ли е, че България сее противопоставла. Оттам отказаха всякакъв коментар за днешното заседания.

Френско-германско предложение, втвърдяващо директивата, е било подкрепен от 27 от 28-те страни членки, като само България се е противопоставила, твърди цитиран от ДПА френски представител.

Идеите за по-строги енергийни правила на ЕС могат сериозно да затруднят планираното от Русия изграждане на газопровода „Северен поток 2“, отбелязва Ройтерс. Тръбопроводът трябва да свърже Русия директно с Германия. Същевременно обаче ще бъдат допускани някои дерогации, т.е. отмени на закон.

Преговорите за допълване на газовата директива с одобреното предложение могат да започнат още идната седмица, каза говорителката на ЕК Анка Падурару. От румънското председателство допълниха, че това ще стане още във вторник, 12 февруари.

Предлаганото изменение има за цел да бъде разширено приложението на правилата на ЕС за пазара на природен газ така, че те да важат и за газопроводите към и от трети държави.

Идеята е да се гарантира прилагането на правилата, които управляват вътрешния пазар на природен газ в ЕС, по отношение на газопреносните линии между държавите членки и трети държави до границата на територията и териториалното море на съответната държава членка. Това ще доведе до по-съгласувана правна уредба на ЕС, ще повиши прозрачността и ще гарантира правната сигурност за инвеститорите в инфраструктура за природен газ, както и за ползвателите на мрежата.

Втвърдяване и... изключения

За да бъде взето под внимание сегашното отсъствие на конкретни правила за газопроводите между страните членки на ЕС и трети държави в предложението за изменение на директивата се предвижда възможността да бъдат дадени дерогации (частични отмени на закон – б.р.) за съществуващите газопроводи.

Мандатът за водене на преговори предвижда също техническите споразумения за експлоатация на газопроводите, сключени между операторите на преносните системи, да останат в сила, ако отговарят на правото на ЕС.

В мандата е указана процедурата за договаряне на споразумения между страните от ЕС и трети държави за експлоатацията на газопровод. Такива споразумения биха могли например да служат за отстраняването на евентуални несъответствия между правото на ЕС и това на третата държава.

Съгласно предложението държавите членки, желаещи да започнат преговори с трета държава за сключване, изменение или удължаване на такова споразумение, което би могло да има въздействие върху общите правила на ЕС, ще трябва да уведомяват Еврокомисията. По отношение на частта, която би могла да окаже въздействие върху правилата на ЕС, Комисията на свой ред ще оправомощи държавата членка да започне официални преговори.

Последиците за „Северен поток 2“

„Приемането на тази директива ще позволи по-голям европейски контрол върху енергийните проекти с цел да се гарантира по-голяма независимост и суверенитет на ЕС в енергийната сфера“, споделя дипломатически източник пред ДПА.

Според него е прието предложението на Франция и Германия за регулиране на „Северен поток 2“, без проектът за бъде застрашен.

Източници, близки до румънското председателство, обач заявиха, че на заседането нее било споменато името на нито един конкретен тръбопровод. А просто "Северен поток 2" е най-актуалният в момента по съвсем разбираеми причини.

Вчера Франция изненадващо съобщи, че ще подкрепи промените за втвърдяване на газовата директива, които трябваше да доведат до по-строга регулация на газопроводите. Това доведе до изработване на френско-германско предложение, с което да бъдат наложени условия, без да се компрометира проектът.

„Страните от ЕС постигнаха компромис по споразумение как да бъде регулиран руският проект за „Северен поток 2“, заяви днес в Берлин германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя обаче отказа да спомене подробности.

Меркел изтъкна, че постигането на споразумение е станало възможно благодарение на това, че Германия и Франция са работили заедно в много тясно сътрудничество.

Проектът на Париж и Берлин премахнал противоречието на директивата с конвенцията на ООН по морско право, твърдят дипломати. Той ограничава предаването на Брюксел на суверенни правомощия на страните от ЕС по отношение на енергетиката.