Местните ромски тартори и шефовете на Мешеретата (ромски трибунал, бел. ред.) са наясно с практиката деца да раждат деца. Това в разказа Петко Асенов, който е главен комисар на ромите в България от Световната ромска организация. Той и кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов (ВМРО) коментираха пред бТВ мерките на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромите.

„Да има такава престъпност по нашите ромски махали. Има така наречените тартори, които режат, колят по нашите ромски махали. Знаем, че има деца, които раждат деца. Дори имаме едно 11-годишне дете, което роди и това е страшно. Аз питам прокуратурата: защо полиция, следствие и така нататък, защо тези родители не са подведени под наказателна отговорност. Как е възможно дете да ражда, ние сме против това.“, каза Асенов.

Петко Асенов вмъкна в разговора и вицепремиера Красимир Каракачанов, който явно реторично е попитал дали може да си "вземе" непълнолетно момиче за жена, независимо, че законът не го позволява.

В петък вицепремиерът Каракачанов съобщи, че през 2013 г. 843 деца са родени от непълнолетни лица. А четири години след това броят на тези деца е достигнал 3200. „Защо трябва да лицемерничим и да се правим на луди“, попита той. И обясни, че в момента има две Българии – в едната се спазват законите на държавата, а в другата всеки си прави каквото си иска.

По думите на Асенов всеки можел "да си вземе" 12 годишно момиче, от което да има дете.

"Но веднага ще бъде извикан от шефа на Мешерето, който ще му каже: „Чакай, бе, ти си взел наше момиче“. И ще започне едно договаряне между шефа на мешерето и Каракачанов колко пари трябва да плати, за да се оправят нещата.", разказа Асенов.

„Няма квартал да няма такива тартори“, каза Асенов, като добави, че неговата организация няма работа с престъпници и затова не комуникират с тях. Но покани вицепремиера Каракачанов с когото заедно да обсъдят и техните предложения за решаване на ромските проблеми.

Според Петко Асенов обаче така предложена концепцията на Красимир Каракачанов ще запали огъня в държавата, защото това което е написано нарушава всички закони.

"Основният проблем е това, което извади ВМРО наяве, че искат този проблем да бъде решен. Ние не искаме да има малцинства, искаме една общност в България, която да спазва правила. Разни барони съсипват живота на хората, вземат им личните карти, изнудват ги, в Елин Пелин на един адрес се регистрират над 400 човека", посочи от своя страна Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин.

В друг разговор се включи и екоминистърът Нено Димов. Според него предложените мерки на ВМРО са точно обратното на фашизъм.

„Либералният подход се проваля както в България, така и в Европа. Всъщност интеграцията не означава да оформяш гета, в които да живеят хора без перспектива от една страна, а от друга страна да лежат на гърба на работещите. Интеграцията е да създадеш възможност за образование, за реализация и възможност да си част от обществото, за да си полезен”, коментира Нено Димов.