След като държавните институции „проспаха“ разрушаването на поредната черноморска дюна, министърът на екологията Нено Димов излезе с оригиналната идея - разрушителят на природния феномен на „Смокиня“ да го възстанови. И това ще бъде прецедент за България, обяви той.

„Факт е, че нещо, което се е формирало десетилетия, може би столетия, а може би хилядолетия, не се възстановява за 10 дена, 100 дена или 1000. Така или иначе то няма да бъде абсолютно автентично. Трябва да се даде пример, че когато рушиш нещо, което нямаш право, трябва да го възстановиш“, коментира министър Димов пред бТВ.

Според него все още не е установен разрушителят на дюната. Прокуратурата обаче започна проверка срещу собственика на терена, отговорен за унищожението на природния обект Иван Нончев. Той притежава каравана на плажа и е наредил багер да заравни дюната, за да не пречи на изгледа му към морето.

Как се възстановява уникален природен феномен?

Според Нено Димов държавата има законовата възможност да накара всеки, който е посегнал и разорал дюна да я възстанови, макар и да уточни, че до момента това не е правено.

„Независимо как завърши, ще търсим, имаме законова възможност да накараме този, който е разрушил дюната да я възстанови. Между другото казвам това, давайки си сметка, че до момента не е използвана тази възможност в закона“, допълни още министърът. По думите му това не е прецедент за Европа, а ще бъде прецедент за България.

Интересно е как обаче се възстановява природен феномен, който се създава стотици години.

„Дюните се формират в продължение на хиляди години. Те са резултат от взаимодействието между сушата и водата, от акумулацията и стабилизирането на пясъка, който морето образува разрушавайки крайбрежните скали.“, обясни в интервю за Дневник д-р Росен Цонев, доцент по фитоекология (бел. авт. екологията на растенията).

Той е на мнение, че една дюна може да се възстанови.

„Те са пионерни образувания – тоест, растителната им покривка е нестабилна, подложени са на колебания от ветрове, щормове и други външни влияния. Но за да се възстановят трябват целенасочени усилия, натрупване и укрепване на пясъците, поява на типична растителност, нейното стабилизиране, последващ мониторинг и при необходимост повтаряне на процеса и нови усилия. Това може да стане обаче само частично, ако наблизо има запазени дюни, от които да се случи реколонизация от типичната растителност.

Аз лично съм сигурен, че в България такова нещо не е правено. Чувал съм, че е имало в Средиземноморските страни – Франция, Испания, а също и в Португалия. Но лично не съм запознат с подробности за тези проекти – как са осъществени и какви са резултатите.“, обясни доц. Цонев.

Според бившия екоминистър Ивелина Василева и настоящ председател на парламентарната комисия по околна среда веднъж разорани дюните се унищожават завинаги.

„Дюните на къмпинг Смокиня са природни образувания, формирани преди десетки хиляди години и не е възможно те да бъдат възстановени“, каза тя пред бургаския сайт gramofona.com.

Идеята на екоминистъра Нено Димов за въстановяването на дюните много прилича на пожелателните закани на културния министър Боил Банов да бъдат изградени наново разрушените сгради паметници на културата като Тютюневите складове в Пловдив и Двойната къща в София.