Част от ромските семейства във Войводиново, напуснали домовете си след протестите в селото, се опитаха да се завърнат в къщите си в махалата. Това отново породи недоволство сред останалите жители на селото. След бързата намеса на полицията не се е стигнало до ескалация на напрежението, съобщи БНР.

По-рано през деня близо 40 жени от ромската махала заедно с представители на правозащитна организация направили опит да се върнат в къщите си. В началото на годината двама младежи от ромски произход пребиха командос на Богоявление. Това предизвика масови протести в селото като лично вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отиде на демонстрациите, в които се включиха и военнослужещи.

Последва решение на кмета на Община Марица незаконните постройки в ромската махала да бъдат съборени. За 17 от сградите обаче все още няма окончателно съдебно решение, защото заповедите за събаряне на кмета се обжалват.

Ромите решили, че могат да се завърнат в домовете си, посъветвани от адвокатите на неправителствената организация, която ги е придружавала в селото, обясни кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Пристигането им в селото обаче предизвикало спонтанен протест на местните. За да предотврати сблъсъци кметът решил сам да извози с бус ромите и да ги върне в пловдивския квартал "Столипиново", където те били настанени временно при свои близки.

Димитър Тосев не се ангажира със срокове за събарянето на останалите незаконни къщи в ромската махала във Войводиново, като подчерта, че ще трябва да преминат всички тези съдебни процедури.