"Неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал. Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и така нататък."

Няколко месеца след тези думи на премиера Бойко Борисов Българската православна църква (БПЦ) получи 5 млн. лв. допълнително от бюджета за заплати.

А скоро след това ГЕРБ и ДПС излязоха с друга идея - НАП да опрости данъчните задължения на БПЦ, Главното мюфтийство и всички останали регистрирани вероизповедания. Тоест българският данъкоплатец да плати вероятно десетилетия неплатени данък сгради и смет, които религиозните организации са си спестили.

Светият синод прие присърце новата си роля и тази седмица се обяви срещу проекта на новата Национална стратегия за детето 2019-2030 г. 

Според БПЦ родителите трябва да могат да наказват децата си физически, децата не трябва да имат абсолютни права и да бъдат "пълноценен субект извън своето семейство", а сексуалното образование трябва да се замени с християнско обучение в абстиненция от секса преди брака.

"Всички права за всички деца" - не, детето е част от семейството

Светият синод скача срещу Стратегията още от базовият ѝ принцип - "Всички права за всички деца".

Според становището на църквата това "абсолютизира правата на детето, сякаш то може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство".

Сякаш българските православни са изпуснали последния век законодателство и световни норми за защита на децата. За тях видно е неестествената възможност детето да бъде отделна личност, със свои права, които могат да влязат в конфликт с правата на родителите. Любопитно е, че в подробния си текст срещу Стратегията многократно цитират Конвенцията на ООН за правата на детето, но по нищо не личи да са я прочели.

Трябва да можеш да си биеш детето - иначе няма да слуша

Какво предвижда Стратегията за телесното наказание над децата?

  1. "Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана.
  2. Въвеждане на работеща система за превенция на домашното насилие, докладване и предприемане на незабавни мерки за закрила при всички случаи на домашно насилие над деца."

Тези две точки по въпроса за домашното насилие ще създадат възможности, а и ще доведат до "условия за спекулация" и "тотално непослушание на детето спрямо родителите му", смятат от Светия синод.

Така, ако българският родител не може да си бие детето, то няма да го слуша. Това е една от "традиционните християнски ценности", на която учи Църквата. 

Въпреки факта, че през последните няколко десетилетия стотици изследвания са доказали неефективността на телесното наказание при възпитанието на децата и сериозните щети, които може да нанесе то дори в лека форма на психологическото му и социално развитие.

Не учи децата на безопасен секс - учи ги да чакат до брака

Стратегията не предвижда нищо ново и уникално и по този проблем - просто "осигуряване на достъп до здравно и сексуално образование за децата и младите хора във и извън училище".
БПЦ обаче е на друго мнение - според нея най-добре за децата е да останат невежи.

"Така също на младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака."

Този социален експеримент вече е провеждан в САЩ. В много американски щати преди десетилетия се възприема образователната политика Abstinence only - "Само въздържание", т.е. да се учат децата единствено, че сексът е нещо, което правиш, когато си сключил брак.

Обучението по въздържание включва и тезата, че сексът преди брака е вреден за психическото, социалното и физическото развитие на децата. Основната тактика е да се предизвика страх у децата.

Същевременно в други щати се прилага пълноценно сексуално образование - как да се предпазваш от бременност, венерически болести, сексът като нормална човешка функция и изразяване. И между другото все пак се изтъкват предимствата на сексуалното въздържание в пубертета.

Какви са резултатите?

В щатите, в които се прилага принципът "Само въздържание", има повече бременни тийнейджъри, повече аборти, повече венерически болести сред подрастващите и проблеми със сексуалния си живот. Причината е проста - тийнейджърите така или иначе ще правят секс, независимо какво им наливат в главата учителите. Но информираните тийнейджъри ще знаят как да се пазят по-добре.

Какво излиза - че Светият синод иска българските деца да забременяват, да правят аборти?!

"По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, за брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол."

Няма програма за сексуално образование, която да твърди, че забременяването е лесно отстранимо.

Факт е, че абортът е суверенно право на майката и това право е защитено от българските закони. Видно БПЦ смята, че е над закона.

А съжителстването между двама души, включително и от един пол, не е забранено - макар да не е признато като фактическо съжителство от българския закон. То отново е защитено от фундаменталните човешки права.

И от всичко това следва…

Защо да издържаме една радикална религиозна институция?

Г-н Борисов, защо българският народ трябва да финансира една организация, която е против фундаментални човешки права, против защитата на децата от насилие, против науката и против образованието?

Защо тези, които учат децата ни да мразят различните, да мразят себе си, да не се грижат за здравето си, да остават невежи за света, трябва да получават същите заплати като нашите учители?

Е, по този начин няма да изкупим греховете си пред Началника...