От днес се прилагат нови правила за безопасност на лекарствата по лекарско предписание. Производителите трябва да поставят баркод и средство срещу подправяне върху опаковката. А самите аптеки и болниците ще трябва да проверят автентичността на медикамантите, преди да достигнат до пациентите.

Новите правила са част от мащабна инициатива на Европейския съюз срещу навлизането на фалшиви медикаменти в законната верига на лекарственото снабдяване. Системата ще бъде задължителна за всички страни членки на ЕС. Тя беше приета при одобрението на директива от 2011 г. и регламент от 2016 г. Въвежда се проверка “от край до край“ на лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Въвеждането на новите лекарствени правила са определяни като най-голямото европейско публично-частно партньорство и обхваща производители, търговци на едро, паралелни дистрибутори, аптеки. Финансира се от фармацевтичната индустрия, която търпи сериозни финансови загуби от фалшифицирането на лекарства, които достигат 17 млрд. евро.

По данни на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) около 40 000 предприятия на фармацевтичния пазар в Европа (3000 производители и останалите - дистрибутори) губят 10.2 млрд. евро годишно от фалшифицирани лекарства, което е 4.4% от общите продажби. А това води и до загуба на около 37 700 работни места.