Депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони твърди, че Националната петролна компания се е опитала да изнесе държавни средства в България, съобщава БНР.

Успяхме да спрем незаконна трансакция от узурпаторите, които искаха да източат "Петролеос де Венесуела",  чрез една брокерска къща в България. Ще продължим борбата, за да запазим активите на републиката. Напред, Венецуела.

Припомняме на длъжниците от ПДВСА, че при извършване на тези трансакции ще подлежат насанкции на международните общност и правосъдие и ще станат съучастници в най-големия обир, извършен в ПДВСА. Тези пари са на всички венецуелци  са да възстановяването на свободна Венецуела ", написа той в туитър.

 

 

Папарони е председател на Комисията по финанси към Националното събрание. Това е законно избраният парламент в Каракас,който е доминиран от опозицията. През 2017 г. обаче президентът Николас Мадуро отне правомощията му и го замени с послушно Учредително национално събрание.

Депутатът съобщава, че от Националното събрание в Каракас са се свързали с българските власти. И уверява, че няма да откраднат нито долар повече.

Специално запитан от Клуб Z обаче, Папарони отказва да съобщи името на българската брокерска къща, тъй като в момента това се разследва.

Петролната компания на Венецуела, известна като ПДВСА, е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби във сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк", съобщава Ройтерс.

В същото време в руски електронни издания се появи и информация, че това твърдение на Папарони е потвърдено от временния президент на Венецуела – Хуан Гуайдо. Гуайдо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, твърди Ройтерс.

Решението на "Петролеос де Венесуела" беше взето след като Съединените щати наложиха тежки финансови санкции на 28 януари. Те имат за цел да попречат на Мадуро да получи достъп до приходите от търговията с петрол.

За трансфер на парични суми към България е било споменато преди близо две седмици, споделиха пред Клуб Z източници от опозицията във Венецуела. Ръководството на една от големите банкив странатасъбрало служителите и им казало, че предстоят такива трансакции и всички трябва да работят изънредно с тази цел. Нашите източници обаче не съобщиха името на банката.

От българското външно министерство обясниха за Нова тв, че не са получавали нота от венецуелското посолство в София по такъв въпрос. В момента проверяват дали не е търсен контакт през българското посолство в Бразилия.

Същевременно парламентарният председател Хуан Гуайдо, който се самообяви за президент на Венецуела, обеща да намери начин блокираната на границата с Колумбия хуманитарна помощ да стигне до страната, съобщава АФП.

Гуайдо, който е признат за временен президент от САЩ и повечето страни от Европейския съюз, призова доброволци да помогнат за раздаването на помощта чрез центрове извън границите на страната.

Правителството на Николас Мадуро смята помощта за "Троянски кон" и предтекст за военна интервенция в страната.

За днес във Венецуела са планирани тренировъчни маневри на въоръжените сили, които са на страната на Мадуро.