Ако решим да издигаме кандидат за евродепутат, това няма да съм аз или някой от ръководството на КТ „Подкрепа“.

Това заяви пред БНР президентът на синдиката Димитър Манолов. Поводът: при откриването на Десетия юбилеен Конгрес на организацията преди два дни Манолов даде заявка, че профсъюзът ще номинира независим кандидат за евродепутат на предстоящите избори за Европейски парламент през май.

„Издигането на евродепутат не е нещо, което непременно сме си науми, но съществува като възможност. Ако стигнем до такова нещо, е напълно сигурно, че този кандидат няма да съм аз, няма да бъде моят заместник и няма да бъде някой от членовете на изпълнителния ни съвет. Ако ще правим такова нещо, то ще бъде за да получим възможността да изправим някой автентичен представител на работниците в ЕП“, обясни Димитър Манолов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Той увери, че засега от синдиката нямат планове да влизат в българската политика. По думите му такъв път крие сериозни опасности:

„Ако тръгнем да правим партия, като нищо можем да си съсипем синдиката“.

От КТ „Подкрепа“ заявиха, че ще се борят с всички сили за българската енергетика. „Ще се борим и в Брюксел и навсякъде, където трябва, защото огромната част от проблемите на българската енергетика не са български. Голямата заплаха за нея не идва от България. Ще се борим на всички нива, ако трябва и в Брюксел“, категоричен бе Димитър Манолов.

От синдиката разкритикува системата за финансиране на образованието. Според Манолов системата трябва да е разходо-покривна. Той бе категоричен обаче, че проблемът не е само във финансирането:

„Увеличаването на заплатите на учителите е изключително важно, това е най-важната първа стъпка, но не може да се спре дотам. Образованието по целия свят е в криза и българското не прави изключение. В това смачкано общество, в което живеем, родителите са склонни да прехвърлят всичките си семейни и личностни дефицити върху училището. Оттам нататък идва детската агресия, агресията срещу преподаватели от всички страни и така училището става несигурно. Преовластяването на незрели индивиди работи наопаки. Когато едно дете е болно като личност, това непременно има своите корени в семейството“.

Манолов бе категоричен, че училището и учителят трябва да бъдат защитени и обществото да гледа на тях по различен начин: „Трябва да е ясно, че там не може да посягаш, там трябва да има ред във всичко. Трябва да има маниакално уважение към тази институция“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ коментира и Концепцията за ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Той отдава излизането на документа на предстоящите избори. Според него всеки шум в такива чувствителни материи създава изкривявания. В тези теми трябва да се работи тихичко, категоричен е той.

„Опитваме се да стоим здраво и устойчиво и да казваме истината такава, каквато е. Да се борим за правата на хората, без да правим недопустими компромиси. Много грешки сме правили, но в рамките на всичко ние изградихме характер, който искрено се надявам да не бъде променен“, каза още Манолов, който бе преизбран начело на „Подкрепа“. Той добави, че с всички политици работят безстрастно.

Според Димитър Манолов Европа е в криза и това е най-големият ни проблем:

„Проблемът е в това, че при сегашните правила решаването на този проблем е в ръцете на тези, които са го създали. Не е оптимистично предположението, че те ще направят нещо срещу себе си. Алчността е по-силна от инстинкта за самосъхранение“.

Европа продължава да бъде континентът, който носи мир и просперитет, но се срива надолу, добави още синдикалистът. Според него Европа трябва да се подреди наново. Притесненията му обаче са свързани и с това, че се надига голям популизъм.