„Убеден съм”.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпроса дали Русия ще се опита да се намеси в предстоящите тази година избори у нас в интервю за предаването „Тази неделя” по бТВ.

Вчера Цветанов съобщи, че Комисията за контрол над службите за сигурност ще направи изслушване на компетентните органи и институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“. Има информация, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на бизнесмена.

„Когато излиза такава информация в определени медии, съвсем нормално и закономерно е парламентът да има съответната информираност от компетентните органи. Затова в четвъртък ще има такава среща… Убеден съм, че по този начин ще можем да ограничим възможността за някакви спекулации и че ще може да се говори по същество и за взаимодействието, което имаме с нашите европейски партньори“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Трябва да разберем първо дали има съвпадение на датите и периодите, в които е посещавал страната ни и Великобритания. За Великобритания вече е установено, че е имало присъствие на този служител на службите на Русия. Ако има подобно присъствие в същия период в България, когато съвпада с казуса „Гебрев”, тогава ще има много интересни въпроси, които ще бъдат зададени на компетентните органи и на тези, които трябва да отговорят“, разясни депутатът.

На въпроса възможно ли е да се стигне до изгонване на руски дипломати зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че има лична позиция, но ще се въздържи да я сподели.

Цветанов коментира и поредния сблъсък между кабинета и президента Румен Радев – на тема позицията на държавата ни за случващото се във Венецуела. Той напомни, че правителството е това, което определя външната политика на страната.

„Начинът, по който Радев направи неговата позиция, той допълнително създава напрежение и предпоставки за разделение в обществото”, обяви Цветанов.