Южна Корея и САЩ подписаха краткосрочно споразумение, с което се увеличава с 8,2 процента приносът на Сеул за издръжката на разположените на Корейския полуостров американски военни сили тази година, предадоха световните агенции.

Провалът на предишните кръгове от преговорите по споразумението предизвика притеснения за съюза между двете страни, датиращ от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година Южна Корея осигури около 830 милиона долара или близо 40 процента от разходите за разположените в страната 28 500 американски войници, чието присъствие има за цел да възпрепятства агресия от Северна Корея. Американският президент Доналд Тръмп бе изразил мнение, че Южна Корея трябва да плаща повече.

Днес преговарящите от двете страни подписаха нов план за споделяне на разходите, според който Сеул ще плати около 1,03 трилиона вона (890 милиона долара) тази година, съобщи южнокорейското външно министерство.

Ведомството посочва, че двете страни са потвърдили необходимостта от стабилно американско военно присъствие на фона на бързопроменящата се ситуация на Корейския полуостров. САЩ са уверили Сеул, че имат стабилен ангажимент към съюзника си и не планират да променят броя на военните в Южна Корея.

Предстои новото споразумение да бъде одобрено от южнокорейския парламент.

За разлика от предишните споразумения със срок от пет години, новата сделка има срок от само една година. Това означава, че Вашингтон и Сеул може да се върнат на масата за преговори само след месеци, отбелязва Ройтерс. 

Съюзниците не можеха да постигна споразумение по време на 10 кръга преговори. Предишното петгодишно споразумение за южнокорейския дял в разходите за американските военни сили в страната бе подписано през 2014 година и изтече в края на 2018 година.

Днешното споразумение е постигнато около две седмици преди предвидената среща на Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой, за да обсъдят ядрената програма на Северна Корея.