Линдзи Вон не изневери на състезателната си натура и в последния старт от своята славна кариера. Американката (34 г.) спечели бронз в спускането на Световното по ски алпийски дисциплини в Оре, Швеция.

В началото на месеца тя заяви, че това ще е заключителната й надпревара, тъй като "тялото й е окончателно разбито и крещи за почивка".

Титлата спечели Илка Стухец, втора остана Корин Сутар (Швейцария), а Вон финишира на 2:23 сек. зад словенката. Линдзи стана първата жена в алпийските ски с отличия от шест Световни първенства.

"Беше страхотно, толкова нервна не съм била в цялата си кариера, заяви Линдзи Вон пред "Евроспорт". - Много исках като финиширам да поведа за последен път, да не падна, да чуя грохота от публиката... Винаги съм пределно мобилизирана и карам на лимита си. Най-големият ми страх беше, че по една или друга причина няма да се справя на последното ми състезание, че ще бъда пренавита."

Така Линдзи Вон слиза от сцената - поне такиво е намерението й сега. Случаите на големи спортисти, които се завръщат, са много. Но предвид многобройните контузии в кариерата й, тежките тренировки и режима за един скиор, е трудно да се повярва, че на 34 г. (35 в началото на следващия сезон) ще промени решението си.

Вон е родена на 18 октомври 1984 г. в Сейнт Пол, щата Минесота. Висока е 178 см. Дебютира за Световната купа при жените на 16 г.

Има четири участия на олимпийски игри, в които спечели три медала - златен и два бронзови (във Ванкувър и Пьончан). Седем пъти кара на световни първенства, като отличията й са осем (две титли). Победите й за Световната купа са 82 - тя е №1 при жените. Остана само на четири успеха от абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк.

Общият брой на подиумите на Линдзи е 138. Четири пъти отнася Голямата Световна купа за сезона, а титлите в отделните дисциплини са 16. Никой няма да възрази, ако се направи крайният извод, че Вон е най-успешната състезателка в историята на алпийските ски.

Най-голямото признание дойде от нейните съпернички - настоящи и бивши тези дни, тъй като отказването на Линдзи се превърна в тема №1 на Световното в Оре. Като например думи на британката Кеми Алкот пред Би Би Си.

Ето част от тях:

"Голяма шампионка, силен характер, винаги искаше да се състезава и печели, независимо в какво състояние се намираше... За всички нас беше предизвикателство, когато виждахме името й в стартовия лист. Тя правеше и нас по-добри... Независимо от успехите и голямата слава, Линдзи остана земна и непринудена. Тя винаги е готова да помогне и да те подкрепи в труден момент."

Линдзи Вон е сред най-следваните и обичани спортисти на планетата. В кариерата си е имала и много тежки моменти. Може би това е причината едно мото, написано в нейния профил в Инстаграм, често да се цитира от фенове и журналисти:

"Ако паднеш, трябва сам да се изправиш."