Данийл Медведев (№3 в схемата) е четвъртият поред шампион на турнира "София оупън" от серията ATP 250. На финала пред около 8 хиляди зрители в зала "Арена Армеец" руснакът победи Мартон Фучович (Унгария) - 6:4, 6:3.

Медведев, който е 16-ия в световната ранглиста, в понеледник навършва 23 години и ще има двоен празник. От началото на годината той се представя великолепно - стигна до финала в Бризбейн и до осминафинал на "Аустрелиън оупън", където отстъпи пред бъдещия шампион Новак Джокович.

Фучович заслужава поздравления за отличното си представяне в столицата ни. Той пък бе рожденик в петък. 

Унгарецът имаше трудно начало в откриващия гейм и трябваше да спасява две точки за пробив. Справи си, а след това стабилизира подаването си.

Все пак Медведев го проби за 4:3, но унгарецът моментално отвърна, за което помогнаха и непредизвикани грешки на руснака - 4:4. Последва нов критичен гейм за Фучович - тук пролича, че той трудно се справя с напрежението в ключови моменти. Така 16-ият в света поведе с 5:4, а малко по-късно грабна сета с гейм на нула.

В началото на втория сет - при начален удар на Медведев, се стигна до куриозен момент. В залата се чу звук от мобилен телефон и съдията на стола помоли да бъде изключен звукът. Оказа се, че това е смартфонът на руснака, който притича до пейката си с усмивка, за да го изключи.

Мартон Фучович

В следващия гейм Данийл направи брейк и поведе с 2:1, след което и затвърди. Фучович обаче продължи да поддържа добро ниво на играта си и получи две точки за пробив при 2:3. Медведев оцеля - 4:2.

При 5:3 и сервис на унгареца, руснакът получи три мачбола и при първата възможност Мартон, който в тази част от двубоя рискуваше твърде много, прати топката в аут. Титла за Данийл Медведев - напълно заслужена, той не остави съмнения, че №1 тази година в София.

На двойки шампиони станаха Никола Мектич (Хърватия) и Юрген Мелцер (Австрия) след 6:2, 4:6, 10:2 над Чън-Пън Хсие (Тайван)/Кристофър Рунгкат (Индонезия).

В залата присъстваха много известни личности. На ВИП местата седяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, омбудсманът Мая Манолова със съпруга си Ангел Найденов, спортни знаменитости като Наско Сираков и Илияна Раева, представители на посолства, хора от културата и шоубизнеса…

Кралев участва в церемонията по жребия преди началото на срещата, също така награди шампиона и неговия подгласник.

Шампионите на сингъл на “София оупън”

2016 г. - Роберто Баутиста Агут (Испания)

2017 г. - Григор Димитров

2018 г. - Мирза Башич (Босна и Херцеговина)

2019 г. - Данийл Медведев (Русия)