Поройните дъждове са отнесли част от жп линията Пловдив - Бургас. В железопътните форуми в интернет се появиха уникални кадри и видео от бедствието на гара Михайлово. На тях се вижда как дъждовете просто са отнесли като пясъчен замък чисто новия железен път, който бе рехабилитиран с многомилионни инвестиции по Оперативна програма "Транспорт" и който открит за движение само преди няколко месеца.

Въпреки че в района наистина се е изсипало огромно количество дъжд, в жп форумите недоумяват как е възможно да бъдат отнесени насипите и линията да остане да виси във въздуха. Гара Михайлово е само на няколко километра от гара Калояновец, на която на 12 юли т. г. стана тежък жп инцидент, при който загина машинистът на влака София - Варна. Тогава в жп форумите също се появиха съмнения доколко качествено е извършена модернизацията на трасето, а разкрития на Клуб Z доказаха, че автоматичната система за сигурност на трасето не е работела по време на инцидента.

Уникално видео от невижданата разруха на гара Михайлово е качил служителят на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Камен Петров. То е придружено с лаконичния коментар "Вече съм без работа". Клипът можете да видите ТУК

В коментарите под клипа дори и служителите на железопътната компания недоумяват дали клипът е истински, а Пенков посочва, че сам го е заснел в събота.

По повод бедствието от пресцентъра на БДЖ пуснаха лаконично съобщение, че "вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната". От компанията уточниха, че влаковото движение е спряно поради наводнен железен път и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.

Поради тази причина не се движат влакове в участъците между гарите: Стара Загора – Чирпан, Стара Загора – Димитровград, Нова Загора – Любеново – Свиленград.

Бързите влакове, които пътуват между София и Бургас се отклоняват по обиколен маршрут през гарите Пловдив – Карлово – Тулово, вместо по редовния си график през гара Стара Загора. 

В момента влаковете от столицата до Бургас пътуват кошмарно бавно. До морския град се стига за повече от 9 - 10 часа.