Повишаващото се влияние на Китай и Русия в Централна Европа ще бъде основната тема на разговори при обиколката на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в региона през идващата седмица, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на администрацията на Тръмп.

Първите две от общо пет държави, които той ще посети, са Унгария и Словакия. Те са активно ухажвани от Пекин и Москва в опит да бъдат откъснати от Запада, за да се отслабят ЕС и Нато.

Кулминацията на пътуването ще бъде конференция в сряда и четвъртък в Полша, където ще се обсъжда бъдещето на Близкия изток и по-конкретно Иран.

На срещата ще присъстват израелският премиер Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и екипът от съветници на Тръмп по въпроси за Близкия изток - зетят му Джаред Кушнър и Джейсън Грийнблат.

Но в Будашеща и Братислава Помпео смята да обърне внимание конкретно на зависимостта на Централна Европа от руската енергия и присъствието на китайския телефонен гигант Huawei конкретно в Унгария.

Официални представители на американското правителство са загрижени от експанзията на китайската компания в страни членки на НАТО, където се вярва, че тя нарушава информационната сигурност. 

Те твърдят, че в рамките на изминалите 10 години Путин и китайските лидери са станали много по-агресивни в Централна Европа, заради необвързността на Вашингтон в региона.

Един от представителите заяви, че Помпео "ще търси сфери на споделени интереси, които са били изоставени в близкото минало", за да "препънат враговете на Запада в райони, в които те са спечелели предмостие".

Администрацията ще се възползва от приятелските отношения между Тръмп и националистическия премиер Виктор Орбан, въпреки че унгарецът се опитва да потиска опозицията, профсъюзите, независимите медии и академичната общност.

Миналия месец Орбан обяви, че желае "антиимигрантските сили" да станат мнозинство в институциите на ЕС, включително в Европейския парламент и Европейската комисия и предрече, че скоро ще се появят две цивилизации в Европа - първата, "която строи бъдещето си върху основите на мюсюлманското и християнското съжителство" и втората - Централна Европа, която ще бъде единствено християнска.

Правителството на Орбан често е критикувано, дори и от САЩ, защото принуди базирания в Будапеща университет на милиардера Джордж Сорос да премести дейността си във Виена.

Разпалващата реторика на премиера срещу мигрантите и отказът да подкрепи инициативата за създаване на прокурорски офис в организационната система на ЕС, който да се бори срещу измамите и корупцията, също провокират международно недоволство.

Организации, следящи за спазването на човешките права, критикуват плана на Помпео за сближаване с Орбан и го призовават да заеме твърда позиция срещу авторитарните политики на премиера.

"Секретарят Помпео не трябва да гледа на пътуването си като на приятелска среща между съюзници, а като на възможност да води директен разговор със страна, която все повече се отдалечава както от американските интереси, така и от задълженията си за спазването на човешките права", се чете в официално съобщение на "Хюман Райтс Фърст". "Докато Орбан постепенно изоставя победите на демокрацията след края на Студената война, той все повече разкрива къде лежат стратегическите му интереси, като се сгушва до Кремъл."

Официалните представители на САЩ защитават позицията на Помпео, като подчертават, че е невъзможно да се подобри позицията на Вашингтон в Унгария, без да се уреди среща с Орбан.

"Ние трябва да се срещнем или ще загубим", заяви един представител.

Той каза, че са видими "резултатите от липсата на обвързване на САЩ с региона" и добави, че Щатите "желаят да повишат дипломатическото обвързване"

Според него е важно да се отбележи, че Путин е посетил Унгария два пъти през миналата година и допълни, че Помпео ще се срещне и с представители на обществени групи, които са отправяли критики към Орбан.

В Братислава Помпео ще обсъжда подобни въпроси със словашки представители и ще отдаде чест на стотиците загинали в опит да избягат от комунистическа Чехословакия към Австрия през Студената война.

Държавният секретар също има намерение да се срещне със студенти, за да подчертае важността на "наследството на западната демократична свобода и триумфа ѝ над комунизма".

След срещата във Варшава, на която ще се обсъжда Близкият изток, Помпео ще приключи обиколката си с кратки посещения в Брюксел и Рейкявик в петък.