EС одобри компромисното предложение на Берлин и Париж по строежа на газопровода "Северен поток 2". Ден по-рано надвисна заплаха Германия и Франция да затънат в голям семеен скандал, коментира "Ди Цайт".

Отключи го "Северен поток 2", който от Русия трябва да стигне до Германия. Подготвяна нова директива на ЕС целеше да препъне експлоатацията на тръбата, собственост на "Газпром". Франция заплаши да подкрепи острата формулировка на директивата на ЕС. След компромиса между Германия и Франция, постигнат миналия петък, острието на копието беше пречупено. Първоначалната компетентност по газопровод, идващ от територия извън ЕС, не бива да е на Брюксел, а на държавата, докъдето стига газопроводът. При случая със "Северен поток 2" това е Германия. Щом краят е добър, всичко е наред? (немска поговорка – б. р.) В никакъв случай.

Скъпоструващо прикючение

За германците приключението "Северен поток 2" става все по-скъпо. Не от икономическа, а от политическа гледна точка. Дори от икономическа гледна точка всичко е в полза на тръбата. За Германия и Европа Русия е важен енергиен доставчик. Налице са доста проблеми по украинското трасе, които трябва да се модернизират, все някога също и построеният през 2000 г. "Северен поток 1". Една допълнителна тръба е още една опция за доставки, но не увеличава зависимостта от крупния доставчик на газ Русия. Европа има прекалено голям избор сред страни доставчици като Норвегия, Холандия, Алжир, Азербайджан, в бъдеще вероятно и Кипър, Египет и Израел. Към това трябва да се прибавят и над 20 LNG терминала, през които в Европа ще може да се доставя втечнен газ от Катар или САЩ.

За Европа изобщо не е лошо, ако "Газпром" иска за своя сметка да прибави още един газопровод. Всяка допълнителна тръба завишава сигурността при снабдяването.

Битката на Полша срещу газопровода

Дотук със сметките, които успешно представи руският газов човек и бивш германски канцлер Герхард Шрьодер пред редица германски политици. Но Берлин проспа политическото измерение на проблема. Така се стигна до днешните търкания с Франция, до нарастване на недоверието в Европа спрямо Германия, а ЕС е раздвоен. Полша е в поход срещу "Северен поток 2", който Берлин дълго време подценяваше. Аргументът на Варшава е, че тръбата ще лиши Украйна от милиарди евро такси за тразитиране. В действителност самата Полша иска да се превърне в транзитираща страна. Полша отдавна получава руски газ пряко от Русия, заобикаляйки Украйна. Понастоящем с европейски средства от Норвегия до Полша се строи "балтийска тръба", заобикаляйки Германия. В момента Варшава лобира във Вашингтон най-сетне САЩ да наложат санкции срещу "Северен поток 2".

Обратно – САЩ са срещу "Северен поток 2", за да се навреди на Русия и самите те да доставят на Европа втечнен газ. Администрацията на Тръмп прави опити да подкрепи и обостри фронта вътре в ЕС срещу газопровода. На този фронт е и Италия, която би искала да внася руски газ през Южна Европа. Да прибавим също Дания, Прибалтика и Словакия. Франция се колебае.

Закъснял ум

Германците би следвало по-рано да прозрат подобни вражески настроения. От кукувичето яйце на Герхард Шрьодер се излюпи дракон и германците никога няма да се отърват от него. Прекалено дълго време те торпилираха всички опити на Европейската комисия за уеднаквяване на политиката по газовите доставки. Прекалено късно започнаха да размишляват по компенсаторните договори с Украйна. Прекалено дълго се осланяха на солидарността на Франция.

Сега мнозина зоват:

"Да загърбим тръбата!"

Това едва ли е възможно. Вече са построени 600 км от газопровода. Разрешителните са издадени. Ако след три години подкрепа за строежа Федералната република би излязла от споразумението, ще трябва да плаща огромни неустойки. Отношенията с Русия биха станали още по-лоши. В този случай вината несъмнено ще е на Берлин. Няма добра опция.

Германците ще продължат да държат на газопровода и да се надяват, че няма да се случи нещо още по-лошо. Но това е само една надежда, нищо повече.