Да закъсаш за пари и да потърсиш бърз кредит вече е нормално в България. Но съвсем друго е лично шефката на Световната банка да те потърси във фейсбук и да ти предложи заем от "хуманитарния фонд за прекратяване на бедността".

Става дума за фалшив профил на бившата еврокомисарка и настоящата директорка и временно изпълняваща длъжността президент на Световната банка Кристалина Георгиева. 

На пръв поглед профилът може да заблуди човек - информацията в него е вярна, снимките са взети от реалния профил на Георгиева. Съмнения обаче трябва да ви обземат, когато видите списъка с приятели - там има само двама души. 

Потребители се оплакаха на Клуб Z, че фалшивият профил им праща покани за приятелство и им предлага заем.

Ако видът на профила ви е заблудил, разваленият английски И български би трябвало да подскажат, че става дума за измамник. По всяка вероятност, ако изпратите имейл, ще получите phishing съобщение, целящо да се сдобие с банковите ви данни или линк към заразен сайт. 

Когато става дума за публични личности, Facebook има механизъм за потвърждаване на самоличността им - синьото кръгче с тикче, което виждаме в профила на реалната Кристалина Георгиева. А Световната банка, за добро или лошо, не дава потребителски кредити дори в борбата си срещу бедността по света.

Това не е първият случай, в който зложелатели ползват името на Георгиева за онлайн манипулации. През 2016 г. по време на избора на генерален секретар на ООН бе разпространен имейл от адрес уж в Еврокомисията, в който се дават насоки как да бъде оплюта Ирина Бокова, тогава българска кандидатка за поста. Като автор на съобщението бе подписана Радмила Недева, тогава в действителност част от екипа на Георгиева в ЕК. В случая бе ползван сайт за плащане на фалшиви имейли.