С ескалацията на политическата и хуманитарната криза във Венецуела зачестяват съобщенията за руско военно присъствие в страната.

Русия и Китай са "специални гости" на най-големите в историята военни учения, които президентът Николас Мадуро откри в понеделник в щата Миранда, съобщи венецуелският адмирал Ремихио Себальос пред испанския всекидневник "Ел мундо".

Изданието не дава подробности за броя и оборудването на "специалните гости".

Русия и Китай са главните международни кредитори на венецуелския режим. Само китайските кредити за поддържането му са $62 млрд. за последните 10 години.

Русия кредитира властта на Мадуро под формата на предварителни плащания за доставки на нефт, които се измерват също с милиарди долари, и освен това е основен доставчик на оръжия за венецуелската армия.

В края на миналата седмица представителят на Пентагона адмирал Крейг Фолър на изслушване в конгресната комисия по въоръжените сили каза, че американските воени знаят за съобщения, че във Венецуела са се появили "въоръжени руснаци" и проверяват тази информация, предаде радио "Свобода". 

Генералът подчерта, че бойният дух и боеспособността на венецуелската армия са ниски, тъй като обикновените войници "гладуват заедно с народа".

Фолър заяви, че властта на Мадуро се крепи на поддръжката на около 2 000 генерали, забогатели по време на чависткото управление от участие в търговията с петрол и в нелегален наркотрафик.

В края на януари Ройтерс съобщи, позовавайки се на три независими източника, че във Венецуела има руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер". Предполага се, че те охраняват Мадуро и други фигури от режима му. Според единия от източниците руски наемници за първи път са пристигнали в страната в наверечието на непризнатите от 40 страни предсрочни президентски избори през 2018 г. Те дадоха на Мадуро втори мандат, който опозицията оспорва.

Доклад на "Трансперънси интернешънъл" за Америките от 29 януари т.г. класира Венецуела като една от най-корумпираните от 44 държави на двата континента. По-малко корумпирана от нея е дори Хаити, която е смятана за провалена държава.

Доклад на независими експерти за Организацията на американските държави от 2018 г. представя доказателства за "престъпления срещу човечеството", извършвани от режима на Мадуро, включително масови убийства и извънсъдебни екзекуции.