НАТО да допълни правилата за разходите и да включи в тях стойността на киберсигурността и инфраструктурата.

Това предлага италианската министърка на отбраната Елизабета Трента, пише в. „Файненшъл таймс“.

Според нея невоенните инвестиции трябва да бъдат включени в онези 2 на сто от БВП, които НАТО изисква като разход от всяка страна членка за отбрана.

„Има част от разходите ни, свързани с отбраната, но те не са в бюджета за отбрана“, заявява Трента пред „Файненшъл таймс“.

Изказването й е в навечерието на срещата на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. Тя ще се състои на 13 и 14 февруари.

„Разходите за отбрана в сферата на сигурността трябва да се броят, като да харчиш пари за закупуване на танкове. Не казвам, че не трябва да харчим пари, но трябва да ги харчим за неща, които преди не са били смятани за отбранителни разходи“, допълва министърката.

Очаква се администрацията на Доналд Тръмп да отговори хладно на думите на Елизабета Трента, отбелязва вестникът. САЩ настояват страните от НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана, за да достигнат до изискваните 2 на сто от БВП.

Миналата година 1,5 процента от БВП на Италия са отишли за отбрана, показва сттатистиката на пакта. Така тя е на 7-о място в класацията на страните с най-малки разходи, съотнесени с икономиката.

Същевременно Италия намали възрастта за пенсиониране и увеличи разходите на правителството след създаването на сегашната управляваща коалиция в Рим. Еврокомисията отказа да одобри бюджета на страната.

Елизабета Трента настоява, че социалните програми на антисистемното Движение „5 звезди“, в което членува тя, не са в противоречие с разходите за отбрана.