Партиите, които са против ЕС, ще спечелят една трета от местата в Европейския парламент на изборите през май, пише "Политико". Това може "да предизвика непоправими щети" в сфери като търговията, сигурността и отбраната, според изследване, огласено в понеделник.

Европейският съвет за международни отношения (ECFR), базиран в Берлин тинк-танк, предупреди, че изборите могат да доведат до това група от националистически и антиевропейски политически партии, които работят за връщането към Европа на нациите, да спечелят контролен процент от местата в Европарламента.

В момента около 23 на сто от евродепутатите принадлежат към антиевропейски партии - от крайно ляво до крайно дясно. Техният брой обаче може да скочи до поне 33 на сто, сочи изследването на организацията.

Въпреки голямото разделение между различните партии в антиевропейското движение, според прогнозите на ECFR, в Европарламента те ще сключват тематични съюзи. Освен това тези коалиции "може да ограничат способността на ЕС да запази европейските ценности, свързани със свободата на изразяване, върховенството на закона и гражданските свободи".