Преговорите в Конгреса за отделянето на средства за подсигуряване на границата отново са в застой, което повишава шансовете за нова блокада на правителството, предаде Би Би Си.

Опитите за разрешаване на спора бяха удължени и до почивните дни, когато специална работна група в Конгреса безрезултатно разисква, за да консолидира позициите на политическите партии, предадоха законодатели.

Преговарящите се надяваха да подпишат сделка до понеделник, за да дадат време на Конгреса да я узакони до петък, когато финансирането на федералните служби по програма ще приключи.

Те остават разделени по въпросите за това колко нелегални имигранти могат да бъдат задържани и за колко трябва да се отдели финансиране на стената по границата с Мексико.

Демократическият сенатор Джон Тестър сподели, че не трябва да се преувеличават спънките в разговорите.

"Това е преговор. Преговорите рядко протичат гладко от начало до край", заяви той пред програмата на "Фокс". 

Тестър, който е един от 17-те преговарящи, заяви, че е обнадежден за постигнето на сделка.

Но републиканският сенатор Ричард Шелби изрази много по-резервирана позиция пред "Фокс Нюз Съндей".

"Предричам 50 на 50 шанс за достигане на сделка... Потенциалът за блокиране на правителството е винаги наличен", отбеляза той.

По неговите думи демократите искали да се намали броят на леглата за нелегални мигранти в сградите за задържане - до 16 500.

Така те се надяват имиграционните служби да задържат единствено нелегалните, които са с криминално досие, вместо тези от тях, които са просрочили визите си.

Демократите, които през ноември спечелиха мнозинство в Камарата на представителите, също настояват да се отпуснат между 1,3 и 2 милиарда долара за финансирането на стената на Тръмп. Това се отдалечава в пъти от предложените от американския президент 5,7 милиарда долара.

Отказът им да отстъпят провокира Тръмп да ги атакува в Тутър - там той заяви, че те "се държат внезапно ирационално". 

Предишното правителствено блокиране продължи 35 дни - рекорд в историята на САЩ.

Стотици хиляди държавни служители бяха пуснати в отпуск, докато други работиха, без да получат пари.

Цената за американската икономика бе пресметната на 11 милиарда долара.

Не е ясно как преговарящите ще подпишат сделка, тъй като не е уговорена следваща дата за разговори, допълва Ройтерс, като цитира анонимен източник.

Докато дискусиите изглеждат все по-непродуктивни, Тръмп планира да изпрати над 3700 войници до границата с Мексико, за да помогне на служителите през този месец и на другите 2000 войници, които бяха разположени там по-рано.

В същото време губернаторът на Калифорния Гавин Нюлсъм (демократ) заяви, че ще отзове стотици членове на националната гвардия от границата.

Губернаторът ще последва друг свой колега и съпартиец - Мишел Гришам от Ню Мексико, която вече изтегли гвардейците през миналата седмица.

И двамата губернатори декларират опозиция спрямо политиката на"всяване на страх" на президента Тръмп.

Защо има риск от ново блокиране на федералните служби?

На 25 януари Тръмп се съгласи да прекъсне за три седмици блокирането на правителството и да даде време на Конгреса да постигне споразумение. 

Финансирането на правителствените служби ще приключи в петък полунощ. Според Ню Йорк Таймс е възможно да се приеме друга краткосрочна сделка, която да отложи новото блокиране.

Тръмп, който вече определи преговорите като "загуба на време", използва строежа на стена с Мексико като едно от ключовите си обещания по време на президентската си кампания през 2016 г.

Президентът отстъпи от призивите си - Мексико еднолично да заплати изграждането на бетонена стена, но по време на реч миналия четвъртък той настоя за "умна, стратегическа, прозрачна стоманена бариера".

През последните два месеца Тръмп заплашваше, че ще обяви национално извънредно положение, което ще му даде правомощието сам да прехвърли средства от бюджета за изграждането на стената без одобрението на Конгреса. Но тази идея не се харесва на демократите, както и на някои от републиканците и най-вероятно няма да издържи пред съд.

Тръмп заяви в събота, че стената "ще бъде построена по един или друг начин". Той организира митинг в граничния град Ел Пасо, Тексас, в понеделник, за да си осигури подкрепа за стената.

Преди срещата местни официални представители обявиха за неверни коментарите му, че стената, която е била построена там преди повече от десет години, е намалила престъпността.

При нов правителствен шътдаун федерални агенции могат да загубят достъп до пари и да започнат да затварят отново, което ще въздейства на около 800 000 служители, които ще работят безплатно. 

При предишното блокиране на държавните служби много от работниците продължиха да посещават службата си, докато други излязоха в болнични.