От 1987 г. договор с Москва за ограничаване на разполагането на ракети със среден обсег подпомагаше трансатлантическото сътрудничество. Но Русия хитрува и разполага забранени от споразумението ракети.

Защо Русия твърдеше, че САЩ трябва да запазят непокътнат договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, а след това неотдавна обяви, че и тя вече няма да го спазва? В края на краищата, тя е разположила много от ракетите, забранени от договора. Русия започна тайно да разполага ракети от този клас може би в средата на първото десетилетие на този век, по начин, замислен да замаскира истинските й действия. Това решение подкопа добросъвестните усилия за контрол на ядрените оръжия, които се полагат от над 30 години и излага на риск Америка, нейните съюзници и партньори.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г., забранява на САЩ и Русия да притежават балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 километра до 5500 километра. Договорът премахна цял клас оръжия и САЩ и Русия добросъвестно унищожиха заедно над 2600 ракети - постижение, което направи както двете ни държави, така и евроатлантическия регион по-стабилни и сигурни.

Но този месец САЩ и съюзниците им от НАТО отново категорично заявиха, че Русия нарушава договора. Ако Русия не започне да спазва договора, САЩ след шест месеца ще се изтеглят от него, каквито са и условията на споразумението.

Всъщност разпадането на договора започна през 2007 г., когато руският президент Владимир Путин в реч на Мюнхенската конференция по сигурността даде сигнал, че иска да подкопае договора. Тогава Путин намекна, че Русия преосмисля договора, защото други държави като Северна Корея, Южна Корея, Индия, Иран и Пакистан, както твърдеше той, притежават ракети, забранени от договора, но не са част от него.

"Очевидно е, че при тези условия трябва да мислим за гарантиране на собствената си сигурност", каза той.

Ден по-късно руският министър на отбраната Сергей Иванов нарече договора за ракетите "останка от Студената война", която "няма да трае вечно". Същия месец генерал Юрий Балуевски, началник на генералния щаб на Русия, заяви, че страна по договора може да се оттегли, "ако предостави убедителни доказателства, че е нужно да го направи", като добави, че "в момента имаме такива доказателства". Същата година Русия неуспешно направи опит за сключване на "глобален" договор за ракетите със среден обсег, страни по който да са всички държави, и внесе официално предложение за това на Конференцията по разоръжаване през 2008 г.

Руската гледна точка съвпадна с обсъждания, проведени с висши представители на администрацията на президента Буш. Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс написа в спомените си, че на първата си среща с тогавашния министър Иванов той заявил, че Русия иска да се оттегли от договора.

Въпреки намеците на Русия, започнали от 2004 г. за измъкване от международните й задължения, САЩ останаха ангажирани с договора по време на три президентски мандата, оценявайки приноса на договора за международната сигурност. В продължение на пет години в над 30 обсъждания и 6 срещи на експерти САЩ безуспешно се опитваха да включат Русия в ефективен диалог за нейните нарушения на договора. Въпреки всичко Русия продължава да отрича, че го нарушава и вместо това лукаво твърди, че САЩ неоснователно се опитват да се оттеглят от договора.

Нищо не би могло да е по-далече от истината.

Истината е тази: Като започна преди 10 години и като не успя да сложи двустранно край на договора или да го глобализира, Русия реши да започне прикрито разполагане на система, която ще е в нарушение на договора. Към настоящия момент тя е разработила и разположила ракети, способни да поразяват цели, попадащи в обсега на ограниченията по договора, и да заплашват райони в Европа и Азия.

Чувала съм довода, че краят на договора за ракетите е начало на нова надпревара във въоръжаването и че да имаме договор с Русия е по-добре, отколкото нищо. Нека съм съвсем ясна:

Договор не може да съществува, когато едната страна го спазва, а другата - не. И тук не говорим за няколко ракети, които са в нарушение. Русия вече разположи няколко дивизиона ракети 9М729.

Тези провокативни действия подкопават евроатлантическата сигурност. В отговор ние просто се опитваме да защитим съюзниците си и себе си срещу заплахата, която Русия представлява за всички ни.

Изискват го благоразумието и задълженията ни към нашите граждани.

През следващите 6 месеца САЩ ще продължат да се съветват тясно със съюзниците си в НАТО за по-добро разбиране на опасността, пред която колективно сме изправени, и да разработват конвенционални, а не ядрени средства за възпиране на използването на такива ракети.

Мисията на НАТО е да възпира и защитава и да осигурява чадър на сигурност за всички членове на алианса. За разлика от Русия, САЩ педантично спазваха договора за ракетите и останалите си международни задължения за контрол на въоръжаването.

Надяваме се, че Кремъл ще използва времето, за да се върне към спазване на договора и ще унищожи своите ракетни системи 9М729, които са в нарушение. Но ръководителите на Русия трябва да разберат, че няма да се поколебаем да разработим способности, нужни за гарантиране на сигурността ни и тази на съюзниците ни.

БТА

_________________________________

* Посланик Кей Бейли Хътчисън, бивш републикански сенатор от Тексас, е постоянен представител на САЩ в НАТО