Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров отхвърли твърденията за очаквана руска намеса в изборите у нас. Във Варна Макаров коментира изявлението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази убеждение, че ще има такава намеса.

"Няма никакви основания г-н Цветанов да говори така. Не смятаме да се намесваме във вашите предизборни кампании. Никакви указания за това не сме получавали. Българският народ има право сам да избира кой да го представлява на местно, национално и европейско ниво", посочи Анатолий Макаров, цитиран от БНР.

Руският посланик определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 година.

По-рано днес българската прокуратура потвърди, че агент на руското разузнаване, свързван според британските служби с отравянето на Сергей Скрипал в Солзбъри, е идвал и в България през 2015 г. цели три пъти.

Ще се разследва дали това има връзка с твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че е бил отровен.

"Непонятно ми е да се прави това, точно когато се оправят отношенията, винаги се намира нещо, което да ги върне към изходните им позиции", каза Макаров.

Той припомни, че е в България едва от 2 г.

Руският посланик отбелязва Деня на дипломатическия работник с почитане паметта на граф Николай Павлович Игнатиев пред паметника му във Варна. В церемониите взеха участие освен Макаров, генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, генералният консул на Русия в Русе – Андрей Громов, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на политически партии и неправителствени организации.