Американският президент Доналд Тръмп подписа закон за използване на правителствени ресурси с цел развитие на капацитета на страната в сферата на изкуствения интелект на фона на признаците за напредък на Китай в тази област, предаде ДПА.
Законът има за цел "да доведе до растеж на американската икономика, да подобри икономическата и националната сигурност и да подобри качеството на живот". Същевременно законът гарантира, че изкуственият интелект се използва "за защита на гражданските свободи, личния живот и американските ценности". Законът също така подкрепя проучванията, обучението на служители и изготвянето на регулации. Точен бюджет за постигането на тези цели не бе оповестен, отбелязва ДПА.

Китай представя публично напреднали програми за изкуствен интелект от 2017 г. и обеща да произведе първокласна технология на световно равнище, създавайки заплаха за доминацията на САЩ в технологичните иновации, коментира агенцията.
Пекин използва държавни средства, за да придвижва напред своите интереси, отчасти като подкрепя частни фирми. Китай също така изнася своите технологии, включително в недемократични държави.
В САЩ частният сектор е предпазлив към партньорства с правителството в тази област, особено армията. 
Съобщението на Тръмп идва на фона на търговска война с Пекин, посочва ДПА. В края на месеца изтича срокът за постигане на споразумение с Китай. В противен случай САЩ ще наложат нова серия мита на стоки от Китай, напомня агенцията. 

По-късно Доналд Тръмп замина за Тексас. Американският президент обяви, че частичната парализа на правителството е показала на страната, политиците и света "какво по дяволите става с границата", съобщава АП.
Тръмп говори пред хиляди хора на митинг в Ел Пасо в щата Тексас. Той каза, че са му съобщили за опитите на конгресмените да избегнат ново спиране на финансирането на администрацията. Президентът посочи обаче, че е заявил на сътрудниците си, че не иска да слуша за това, а за него е важно първо да говори пред своите хора в Тексас.
Тръмп каза:

"Имах избор. Можех да остана там и да слушам, или да дойда при хората в Ел Пасо и Тексас. Аз избрах вас".

Тълпата му отвърна:

"Ние избрахме теб". 

На митинга в Ел Пасо американският президент изрази също надежда, че втората му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 27 и 28 февруари в Ханой ще бъде също толкова успешна, колкото и първата, допълва БТА.