Февруари е специален месец. Нещо като Серхио Агуеро е, който бие не само по нисък ръст останалите нападатели в английската Висша лига, ами и по продуктивност. За скромните си 28 дни (отговарящи на 173-сантиметровия ръст на аржентинеца) февруари предлага доста краен продукт.

В рамките на само една седмица – между 11 и 17 февруари, хората получават комерсиална причина да засвидетелстват любовта си, както и възможността да отпразнуват факта, че ще се напият, щото така. Тия неща обаче не са толкова интересни, колкото другото събитие, което също ще се случи във въпросните 7 дни, а именно - началото на елиминационната фаза на Шампионската лига. 

Всяка година към края на януари проверявам какъв ден от седмицата се пада Свети Валентин, тъй като има 28,57 процента шанс да е вторник или сряда, когато са и осминафиналните мачове от турнира на шампионите. Така разбирам дали Денят на влюбените ще мине под знака на футбола, или на романтиките. Е, тая година нямам късмет и 14 февруари е четвъртък, което означава, че в двата дена преди него ще трябва да гледам как някакви хора ритат някаква топка. 

И понеже съм добър самарянин, ще ви споделя прогнозите си за първите осминафинални сблъсъци от Шампионската лига. Вследствие, на което ще можете да загубите малко пари от залози, и/или да ми се смеете колко не разбирам от футбол.

Тази вечер от 22 часа са първите мачове: "Манчестър Юнайтед" - "Пари Сен Жермен" и "Рома" - "Порто". Припомням, че в действие вече влиза системата за видеонаблюдения в помощ на съдиите (VAR).

„Рома“ - „Порто“

Ако от УЕФА не бяха пръснали осминафиналите в две седмици, за да издоят кравата, която пасе телевизионните права, тоя мач нямаше да го излъчват по нито една родна телевизия. А от гледна точка на фаворитите в турнира сблъсъкът ще излъчи „отбора, дето искаме да ни се падне на жребия за следващата фаза“.

За да избегна неловки шеги за дашност, просто ще кажа, че през сезона „Рома“ вкарва почти по 2 и пускат по 1.3 гола средно на мач в италианското калчо, което е добра предпоставка зрителите на мача във вторник да не умрат от скука.

Защитата на „Порто“ обаче (поне в местното първенство) е доста солидна - „драконите“ са инкасирали само 12 попадения в 21 мача, така че все пак не си хвърляйте парите на точен резултат 5:3 или сходни залози.

Прогноза: 2:1

„Манчестър Юнайтед“ - "Пари Сен Жермен"

Когато държите омлет на 2 месеца в хладилника си, лека-полека и пресните неща в него започват да миришат на камила. Е, преди близо два месеца в Манчестър най-накрая се отърваха от омлета (Моуриньо) и вече всичко е по мед и масло. Под ръководството на Оле Гунар Солскяр „червените дяволи“ записаха 10 победи и 1 равенство в 11 мача и играят приятен за окото футбол.

А феновете им с носталгия си спомниха, че да се ходи на „Олд Трафорд“, всъщност се считаше за удоволствие преди няколко години.

ПСЖ пък за поредна година ще спечели титлата в Лига 1, което постижение се равнява на това да надбягате сестра си, която ще се роди след 2 месеца. Лошото за парижани е, че двама от тримата им най-добри играчи са контузени за двубоя срещу „Юнайтед“. С Неймар и Кавани в лазарета изглежда, че английският гранд е лек фаворит и ще може да вземе превес в първия мач пред своя публика.

Прогноза: 2:1

„Аякс“ - „Реал“ (Мадрид)

Единственото нещо, по което двата отбора си приличат, е, че изостават на 6 точки от лидерите в първенствата си - съответно на ПСВ "Айндховен" и „Барселона“. Грандът от Амстердам разполага с може би най-добрата си селекция от началото на XXI век и раздава шамари (по 3-4 на мач) в Холандия, но въпреки това загуби последния си двубой от отбор, кръстен на Херкулес.

През януарския трансферен прозорец пък един от талантливите им млади играчи - Френки де Йонг, бе продаден на „Барселона“ за рекордните за холандски футболист 75 милиона евро. Което може да се окаже допълнителен стимул за халфа да се представи на ниво срещу кръвния враг на каталунците. В „Аякс“ е и бившият нападател на „белите“ Клаас-Ян Хунтелаар, който също ще бъде доста мотивиран. Стига да не остаане на реезервната скаамейка (б.а. феерия на гласните букви).

От друга страна, в рамките на предходната седмица „Реал“ гостува на двата си най-големи конкурента в Испания. А фактът, че си тръгна с равенство за Кралската купа от „Камп Ноу“ и с 3 точки от стадиона на градския съперник „Атлетико“ е индикация, че отборът вече не е пушечното месо, което беше допреди месец-два.

Все пак „кралският клуб“ почти не може да запази суха мрежа, така че сигурно ще видим доста голове и в двете врати.

Прогноза: 2:2

„Тотнъм“ - „Борусия“ (Дортмунд)

Сега ще почна с Дортмунд, защото „Тотнъм“ никога не е първи в нищо. „Жълто-черните“ са приятната изненада в Германия и (все още) водят на „Байерн“ с няколко точки, а светът е възхитен от Джейдън Санчо, който показва таланта си седмица след седмица. Точно затова през януари „Челси“ плати 50 милиона евро за услугите... на Кристиян Пулишич. Как е възможно това, Романе, кажи ми?

През уикенда футболистите на „Борусия“ успяха да изпуснат преднина от 3 гола в домакинството си на „Хофенхайм“ и подариха точка на своя гост. За кеф на букмейкърите и „Байерн“ (Мюнхен). През миналата седмица Марко Ройс и компания показаха и че не умеят да изпълняват дузпи много добре, което им коства отпадане от Купата на Германия.

„Тотнъм“ на свой ред се оправя без контузените Хари Кейн и Деле Али, които най-вероятно ще липсват и на първия осминафинал в Шампионската лига. Но отсъствието им е най-неприятно за милионите по света, играещи Fantasy premier league. „Шпорите“ пък къде с късмет, къде с упорство, спечелиха последните си няколко мача в първенството дори без Кейн, но срещу водача в Бундеслигата едва ли ще им бъде леко.

Прогноза: 1:1

„Ливърпул“ - „Байерн“ (Мюнхен)

На теория Юрген Клоп знае как да побеждава „баварците“ - все пак им отмъкна 2 титли, докато водеше Дортмунд. „Ливърпул“ обаче изпитва затруднения напоследък и триото в нападение на няколко пъти забуксува, което върна интригата във Висшата лига. Едно е сигурно обаче - ако Мохамед Салах вкара какъвто и да е гол, феновете на футбола (в Египет) ще гласуват за него и ще го превърнат в гол на турнира и/или хилядолетието.

„Байерн“ също като „Реал“ изпитваше сериозни трудности в началото на сезона и натрупа редица негативни резултати, като беше и на косъм да остане на второ място в групата си в Шампионска лига.

През 2019-а започна добре, но после допусна обрат в Леверкузен и не можа да се възползват от двете поредни равенства на конкурента им за титлата „Борусия“. В Мюнхен прекалено много разчитат на Роберт Левандовски, а дуелът между него и Върджил ван Дайк може да реши изхода от този осминафинал.

Прогноза: 3:1

„Олимпик“ (Лион) - „Барселона“

„Хлапетата“ са симпатичен отбор, който взе 4 точки от двата си мача срещу „Манчестър Сити“ в груповата фаза на надпреварата. Въпреки това елиминациите са нещо коренно различно и липсата на опит в мачове с такъв залог ще си каже думата срещу солидния тим на каталунците. 

В местното първенство „Олимпик“ се представя на приливи и отливи. Футболистите на Бруно Женесио нанесоха първо поражение на ПСЖ, с което убиха едничката интрига във френския футбол, лишавайки парижани от възможността да се борят за непобеден сезон.

След което паднаха като гости на „Ница“ и натрупаха изоставане от 16 точки от върха. В общи линии е по-интересно да гледате как изсъхва боя, отколкото да следите „битката“ за титлата в Лига 1, заради което е и трудно да се направи извод за реалното качество на който и да е във френския състав.

Формата на „Барселона“ през февруари не задоволява, след като бяха записани поредни равенства, но въпреки това „блаугранас“ водят убедително в Ла Лига. На свой ред Лео Меси е лидер за „Златната обувка“ на Европа с 21 гола дотук в първенството. Истинските предизвикателства за тях ще започнат в следващата фаза на турнира.

Прогноза: 1:2

„Атлетико“ (Мадрид) - „Ювентус“

Последната по-завързана осминафинална двойка. Очаквам Диего Симеоне ще забрани на своите възпитаници да играят атакуващ футбол и най-вероятно само най-запалените фенове на „Старата госпожа“ ще са будни за финалния съдийски сигнал на мача в Мадрид.

Любовта между Кристиано Роналдо и „дюшекчиите“ ще пламне наново, а мръсните номера и провокациите също може да съпътстват срещите между двата отбора.

„Ювентус“ е единственият тим в топ 5 първенствата на Европа, който все още няма загуба в местната лига. За сметка на това вече отпадна от турнира за Купата на Италия след 0:3 от „Аталанта“ в Бергамо, което сложи край на мечтите на „бианконерите“ за требъл.

Заредете се с доста бира и си викнете другарчета, за да не ви е скучно. Едва ли ни чака кой знае какво зрелище.

Прогноза: 0:0

„Шалке 04“ - „Манчестър Сити“

„Кралскосините“ или „небесносините“ - звучи като дилема на абитуриентка, която си търси обувки за балната рокля. Разбира се, двата отбора няма да излязат един срещу друг, облечени в нюанси на един и същи цвят, тъй като това би предизвикало мигрена и бунт на Съюза на футболните фенове-далтонисти.

Въпреки това е любопитно да се отбележи, че това са два от отборите (заради екипировката и прякорите им), благодарение на които мъжете разпознаваме повече от 7 цвята.

След като „Сити“ победи „Челси“ с 6:0 през уикенда (най-тежката загуба на лондончани от 28 години насам), не е много трудно да си представим как и на „Шалке“ ще се случат неприятни неща. Нищо, че мачът ще се играе в труден за произнасяне град, какъвто е Гелзенкирхен. 

Немският тим на всичко отгоре се намира...(момент да скролна надолу)... на 14-о място в Бундеслигата. За него би било много по-добре да съсредоточи сили там, за да не изпадне от елита, а не да се надиграва с отбори като „Манчестър Сити“, които могат да ги бият дори след пиянски рожден ден в Студентски град.

Прогноза: 0:3

На 20 февруари ще знаем колко от прогнозите са се оказали верни и дали съм се доближил до легенди в типстър бранша като октопода Пол (лека му пръст). А през това време ще стартира и пролетният дял в родната Първа лига, което съвсем ще бетонира статута на февруари като страхотен месец. Да ни е жив и здрав и да порасне голям догодина!

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"