КПКОНПИ - комисията страшилище за корумпирани и незаконно забогатели, наема хора чрез обяви в jobs.bg. Комисията се къпе в любовта на прокуратурата и законодателите, които ѝ дават нови и нови правомощия - последните бяха да извършват оперативни действия: да искат СРС, да задържат и пр. А шефът им Пламен Георгиев искаше дори да са с оръжие.

Преди това комисията бе овластена да прави запори - понякога за стотици милиони (какъвто е случаят с издателя Иво Прокопиев, б.р.) и да води гражданска конфискация. 

Та, за да имате правомощия да вършите всичко това, са ви достатъчни 590 лв. заплата като начало и нулев опит. Изисква се само да сте бакалавър в насока - "икономика, администрация и управление и хуманитарни науки". Т. е. - може и философ или богослов да сте...

Това четем в обявата за младши експерт за Варна. В същия регион има обяви за фризьорки - от 1000 до 2000 лв., а за шофьори с категория "С" да не говорим.

Инспектор за Ямбол обаче - друга от предлаганите позиции, - също се смята, че ще се справи със задачите си срещу 590 лв. Да напомним, че НС измени закона специално в удобство на КПКОНПИ, така че безпрецедентно заобиколи решение на ВКС, което пречеше на комисията - ако срещу вас е отпаднало наказателното дело или са ви обявили за невинен, да продължава конфискацията.... Това вече не ѝ пречи.

Търсените с по-горните обяви специалисти вече могат спокойно години наред да ви държат "във въздуха" с блокирани сметки, сгради или примерно машини  (ако сте бизнесмен), докато се произнесе съдът по дело за конфискация. Любима мантра на шефа на Комисията Пламен Георгиев е, че винаги действията им са под съдебен контрол, въпросът е кога...

Та, при инспектора, който ще носи тези огромни морални отговорности срещу 590 лв., промяната е единствено, че трябва да е магистър, и то по икономика. Професионален опит пак не се изисква.

Достъпа за работа с класифицирана информация те ще ви го дадат, става ясно от изречението "да притежава или да получи"... такъв достъп.

Както всеки може да провери - между обявите за продавач-консултанти в "Билла"и фризьорки, в платформата за работа jobs.bg има още 3 обяви за КПКОНПИ - за инспектор в София и Пловдив, както и за директор на териториалната дирекция във втория по големина български град. Посоченото възнаграждение е 700 лв. месечно бруто.

На сайта на КПКОНПИ има посочени всички свободни длъжности, за които се търсят хора. Там има и уточнение за заплатите. 

"Граници (от-до) на заплатата, определена за длъжността за степен 1 – от 590 лева до 1600 лева, съгласно Наредбата за заплатите на служителите от държавната администрация (НЗСДА)", пише в обявата за младши експерт във Варна. 

Комисията обаче е избрала да търси хора през много популярния сайт за обяви за работа  jobs.bg. Информацията, която се подава там е за 590 лв. като начално възнаграждение и това е заплатата на човек без професионален опит, какъвто в обявата не се изисква.