Финансовите министри на по-малки страни от ЕС се противопоставиха във вторник на плана да бъдат ограничени правомощията на правителствата да блокират реформи на Съюза по данъчни въпроси, предаде Ройтерс.

Това стана по време на Съвета „Икономика и финанси“ (ЕКОФИН) в Брюксел.

Противопоставянето намалява още повече възможността в ЕС да бъде въведен данък за големите дигитални компании.

Страни членки с немногобройно население от години блокират усилията за затваряне на вратичките, които позволяват заобикаляне на данъчното законодателство, а в някои случаи - дори пране на пари в ЕС., отбелязва Ройтрс. Някои от тези държави защитават правото си сами да вземат решения в данъчната сфера и да привличат чуждестранни компании, като им предлагат привилетировани условия

Преди месец Еврокомисията предложи постепенно да бъде премахнато правото на вето на държавите върху реформи на данъчните правила. Това бе опит за справяне с безизходицата.

На днешната среща в Брюксел обаче Люксембург, Малта, Литва, Холандия и Швеция поискаха правото на вето да бъде запазено. Съпротивата на само една от тези държави би била достатъчна да блокира планираната реформа в ЕС.

Комисията предложи постепенно да се премине към гласуване с мнозинство по някои не особено важни данъчни въпроси, но позволи на държавите да вземат решение за тази структурна реформа с единодушие. Люксембургският финансов министър Пиер Граменя бе сред най-изявените критици на реформата. Той смята, че е изключително важно да се запази приемането с единодушие на данъчните решения.

Страната джудже от години блокира разпоредби на ЕС срещу укриването на данъци, изискващи обмен на данъчна информация за банкови сметки на чуждестранни граждани. Тя е и сред най-твърдите противници на въвеждането на единна данъчна основа в Съюза, която би ограничила правомощията на страните членки да предлагат предимства на големи корпорации.

Други малки страни като Ирландия блокираха идеята за единен данък на ЕС за дигиталните компании. Това накара няколко страни, сред които Франция, Италия и Испания, да приемат подобно облагане на национално равнище въпреки рисковете от отслабване на единния пазар.