Фондации и медии в България, финансирани от руското правителство, няма, твърди руският посланик Анатолий Макаров във втората част от отговорите си във фейсбук акцията #ПопитайПосланика.

Попитан дали у нас действат подобни ортанизации по подобие на "Америка за България", Макаров отговаря: "Няма такива фондации". След това следват уточненията:

"Съществува фонд "Руски мир" (става въпрос за "Руский мир" или "Руски свят" на български език - бел. ред), но той се занимава основно с подпомагане на изучаване на руски език в чужбина. Иначе от българските медии грантове получава само двуезичен вестник "Русия днес – Россия сегодня".

Татяна Кристи дава за пример как "Америка за България" прави много благотворителни акции, а Русия освен елха не е подарила нищо. И пита кога Москва ще направи детски музей в отговор на "Музейко".

Отговорът на Макаров е многозначителен:

"Наистина не сме дарили на вас (изписването в отговорите на посланик Макаров навсякъде е запазено - бел. ред.) музей, но с цената на руска кръв сме Ви дарили свобода".

След което продължава без прекалена дипломатичност:

"Иначе въпросът е интересен и мога като отговор да ви попитам за същото: а какви благотворителни каузи подкрепя България в Русия? Нека да не бъркаме опити за влияние с благотворителност."

Защо плащаме за най-скъпия газ в Европа?

Това пита един от гражданите Димитър Лазаров.

Според руския посланик това съвсем не отговаря на истината, даже е точно обратното, имало изкуствено създадена енергийна истерия.

"В същност България в момента плаща едни от най-ниските цени за газ в Европа. Енергийната истерия в страната беше създадена изкуствено, най-вече от посредниците, които доставят газ до стопанствата, и заради използването на различни методологии от НСИ и "Булгаргаз", което беше потвърдено от НСИ. Ако наистина цените на газ бяха най-високи, то "Булгаргаз" щеше да трупа милиони лева загуби. Вместо това, то отчита печалби", твърди Макаров.

Защо на 24 май (м.г.) обидихте българския народ за писменността (става дума за изявление на руския президент Путин - бел. ред)

"След като много държите на българо-руската дружба защо на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте че писмеността ви е дошла не от България, а от Македония? Също така поддържате ли тезата формулирана от Белград и Москва, че съществува "македонска" нация и език?", пита Калоян Иванов.

Отговорът на Макаров: "Не сме се канили да обиждаме българите и не искаме да влизаме пак в празни разсъждения. Напълно признаваме българския принос за създаването на общата ни писменост, както и за цялата славянска култура. Аз вече казвах, че и моя син се казва Кирил – нали нещо значи за уважението ни към светите братя Кирил и Методий?"

Какво да се прави със силите, които "излъчват омраза срещу руския народ"

И в тази порция въпроси и отговори не се минава без темата за силите, които "постоянно ни заливат с фалшиви новини с излъчвана омраза срещу руския народ". И какво да се прави с тях. Буден гражданин вече се осведоми дали при 100 хил. подписа на русофили, президентът Путин ще прати отряд, за да елиминира соросоидите. 

Ето още няколко питания в този дух:

Димитър Йонов: Уважаеми г-н Посланик Макаров, бих желал да попитам какво ще направи Русия срещу платените журналисти и СМИ, които постоянно ни заливат с фалшиви новини с излъчвана омраза срещу руския народ . В България се знае коя фондация плаща съвсем легално за това. Не е ли време да посочите проблема с думи и действия?

– Проблемът е очевиден, дори няма смисъл да го посочваме с думи. Ако искате да знаете алтернативна гледна точка – четете нашите информационни агенции, вашите обективни медии, има такива, съветва посланикът.

Мария Иванова: Уважаеми господин Макаров, какво можем да направим, ние инициативните граждани за плавното, но закономерно и така желано от повечето български граждани отстраняване на вредните западните политики налагани на територията ни, което би било във взаимен интерес?

– България е демократична държава, така че народът й има право да определя сам своето бъдеще – чрез избори, граждански инициативи, медии. Така че всичко е във вашите сили и ръце!, отговаря уважаемият господин Макаров.

Някои искат да даряват

Ивайло Симеонов: Може ли да направите банкови сметки - български, в които, тези които имаме пари, да даряваме за определени каузи.

– Вече има такива, направени от български инициативни групи. Ето, примерно, можете да помогнете за ремонта на паметника на Съветската Армия, предлага посланикът.

Още от въпросите и отговорите във втората част можете да видите ТУК