Връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев” няма - това каза пред бТВ тази сутрин бившият главен секретар на МВР (1990-1992 г.) ген. Тодор Бояджиев.

По думите му доказателства, че отравянето на оръжейния търговец е опит за убийство също нямало. Бояджиев коментира тезата, изразена вчера от бившия министър на отбраната Бойко Ноев, а именно - че властите се опитват за прикрият реалните факти около случая.

„Извинявам се на бившия министър, но в конкретния случай аз повече вярвам на главния прокурор. Г-н Цацаров изнесе информация, от която се вижда, че по случая е било водено разследване. Били са правени експертизи в две лаборатории извън България. По инициатива на самия Гебрев са се изпращали мостри. Никъде не се потвърждава наличието на „Новичок”, посочи Бояджиев (всъщност Цацаров каза, че сме изпратили на британските партньори какви данни имаме за веществото - а не е казвал какво те са ни отговорили,  б.р.). 

Според него изнесената информация за присъствието в България на руския гражданин Алексей Федотов по същото време, в което у Гебрев и още двама души се появиха симптоми на отравяне, не доказва виновността на посоченото лице, нито пък че става въпрос за опит за убийство.

"Първо, няма абсолютно никакви доказателства, че това е опит за убийство. Разследва се от 24 април, 2015 г.", каза Бояджиев. 

Спорд него не се е стигнало до обвинителни резултати и затова "за известно време е била замразена работата".

"Това е хипотеза, която трябва да се разследва - по случая работят английските и българските служби", допълни първият главен секретар на "демократичното" МВР.

"Даже и да е било новичок - в случая "Скрипал", който е 4 години по-късно (всъщност е по-малко от 3 г., б.р.) , кое разузнаване ще тръгне да използва неефективно средство. Което не е дало никакъв резултат в един толкова остър случай?!"

По случая „Скрипал”

Според експерта и о.з. генерал-майор от ДС, атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му в Солсбъри едва ли е дело на Кремъл, защото беше извършена малко преди президентските избори в Русия и Световното първенство по футбол.

„Има едно елементарно правило - начинаещите в тая сфера го знаят. Остри мероприятия в навечерието на важни за държавата неща не се правят - спират се. Освен ако не са крайно наложителни”, посочи Бояджиев.

Той окачестви целия случай Скрипал, че бил на "много ниско професионално ниво" и че последните, които биха имели интерес от станалото са "Руската федерация, руските служби и руският президент".

Около 300 човека от руското ГРУ имали зъб на бившия агент заради предателство от негова страна, което им коствало кариерите:

„Не може да се изключи, че някои от тая група са решили да мъстят. За мен целия тоя случай говори за аматьорщина, а не за висок професионализъм на разузнавателна служба. Това е обида към цялото разузнаване въобще, а не само към руското разузнаване. „Новичок” се произвежда в Украйна, Узбекистан и Чехословакия (преди). Защо непременно трябва да е от Москва?”, каза още Бояджиев.

За него "цялата история издиша отвсякъде".