Царските конюшни са били едно от първите седалища на Националната служба за охрана. Това каза пред бТВ зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батенберг, заедно със строежа на тези конюшни. Това е било едно от нейните седалища. Това е сграда с особена историчност и значение, така че тук въобще не става дума за нейните тухли, мазилки и за физическата ѝ тъкан. Става дума за нейната огромна историческа стойност", каза Чобанов.

Той допълни, че е доволен, че съдът обяви сделката за "Царските конюшни" за нищожна.

"Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за "Царските конюшни" за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата. Там ѝ е мястото - това е добро решение, което ще има положителни последствия за цялостното решаване на проблема за съдбата на обекта", каза Чобанов.

Сред мотивите за решението на Софийския градски съд е, че цената от 658 хил. лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

"Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес", убеден е Чобанов.

Има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.