Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде екстрадиран от Турция в България в петък, 15 февруари. Това заяви пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейския участък на летище "Ататюрк" в Истанбул в съответствие с предложения от ГД "Охрана" при Министерството на правосъдието на България план, която е одобрен от турското Министерство на правосъдието. В изпълнение на този план трима служители на ГД "Охрана" ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София същия ден", уточнява Арнаудова.

Димитър Желязков се озова в Турция по време на удар срещу група от Бургаско на прокуракурата и ГДБОП. Това предизвика и мини политически скандал, тъй като той се оказа превозен в турската страна с кола и настанен в хотелска стая, наета от БСП функционера и общински съветник Бенчо Бенчев.

Акцията бе проведена на 2 август 2018 г., а според обвинителите групата се е занимавала с наркотици, рекет и телесни повреди. Неин лидер е Митьо Очите, който бе обявен за издирване с ЕЗА, и съответно мълниеносно заловен от турските служби в хотел в Истанбул.

Още на 27 октомври главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че турският съд е допуснал екстрадицията. Не стана ясно защо тя се бавеше досега.