Ултиматумът на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че партията му ще излезе в опозиция, а той лично ще подаде оставка, ако не бъде приета концепцията му за интеграция на ромите, като че ли не се възприема особено сериозно от партньорите му.

Това стана ясно днес от изявления на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, както и на лидера на НФСБ Валери Симеонов. 

Общото е, че и двамата подкрепиха част от идеите на военния министър, но само част. Другата половина трябвало да бъде "по-обрана". Симеонов обаче директно постави под съмнение сериозността на намеренията на коалиционния си партньор в "Обединени патриоти", а за Цветанов предложените мерки и сега съществуват в законите.

Той допусна, че Каракачанов просто искал да се спазват. Намекна, че при една ретроспекция на изминалите изборни години (каквато е настоящата) ще видим, че ромската интеграция внезапно става интересна за партиите.

От "Атака" никой не коментира казуса, тъй като лидерът Волен Сидеров днес не бе е в парламента, а практиката в партията е никой да не говори без негова санкция.

Необраната концепция

Въпросната концепция срещна немалко критики, но и определена подкрепа. Основни моменти в нея са ограничаването и направо спирането на социалните помощи за роми, ако децата им не ходят на училище, ако отказват работа, ако са неграмотни, ако мерките за интеграция няма напредък при прилагането им... Предвиждат се и детски надбавки в натура в определени случаи, ограничаване на детската раждаемост и дори възможност за доброволен аборт, който да се плаща от държавата, за многодетни майки. Предвижда се още полицейски арест за административни нарушения - с възпитателна цел, трудова повинност, доброволни отряди към МВР, които да бдят за реда и др. 

Част от предложенията на Каракачанов - например по отношение на социалните плащания и задължителната детска градина след 5-годишна възраст (ВМРО предлага да е 4-годишна - б. р.), вече фигурират в законодателството. 

Не приемам сериозно

"Не приемам много сериозно ултиматума на Красимир Каракачанов. А и не мисля, че това е повод за свикване на Коалиционен съвет" (който тази година не се е събирал, б.р.), коментира в кулоарите Симеонов.

И отново заяви, че не би подкрепил концепцията в този й вид. Трябвало да бъде "сериозно подобрена и коригирана". Иначе подкрепял философията й.

Доста по-обрани

"В някои случаи подкрепяме концепцията, но някои от текстовете трябва да бъдат доста по-обрани", коментира и Цветанов.

По думите му единственото, за което Каракачанов и ВМРО настоявали, е "да се изпълняват на 100% сегашните програми".

"Няма политическа сила, която да не подкрепи спазването на закона", допълни той, като все пак уточни, че набелязаниоте сега мерки не давали резултата, който всички очакват.

След което призова за отговорност и консенсус при дискутирането на такива теми. А на въпрос предизборна акция на ВМРО ли е това, не отговори еднозначно. Но посочи:

"Има опити темата да се използва в предизборен период. Направете паралел с други периоди, когато е имало избори. Някои се опитват да я използват в предизборен период."

Не е свещена книга

Междувременно от ВМРО в лицето на депутата Искрен Веселинов, който е и зам.-председател на ВМРО и на парламентарната група на ОП, дадоха на заден за концепцията. По думите на Веселинов тя не била "свещена книга" (навярно крава) и в нея могат да бъдат правени корекции.

Всъщност такава заявка даде и Каракачанов при многобройните си интервюта в дните непосредствено след публикуването на идеите си. Тогава вицепремиерът заяви, че те са на етап обществено обсъждане и ще бъдат коментирани с всички ресорни министерства - на образованието, на вътрешните работи, социалното и пр.

"Изявлението на Каракачанов не е изнудване. Няма отговорен политик, който би стоял в управлението, ако не може да реализира базисните си идеи. В този смисъл това изявление е абсолютно логично", посочи обаче Искрен Веселинов.