23 държави извън ЕС са със слаби правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Те са включени в нов списък на Еврокомисията, който бе представен днес в Брюкскел от комисарката по правосъдието Вера Йоурова.

Въпросните държави са Афганистан, Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Списъкът е изготвен въз основа на проучването на 54 държави, също извън Европейския съюз, за които важи поне един от следните критерии:

• Имат постоянен ефект върху финансовата система на ЕС;

• Проверявани са от Международния валутен фонд (МВФ) като международни офшорни финансови центрове;

• Имат силни икономически връски с ЕС.

„ЕС не може да бъде място за незаконни пари. Европа е отворена за бизнес, но не е наивна и трябва да защити финансовата си система“, изтъкна Йоурова при огласяването на списъка.

Той е предупреждение за финансовия сектор да бъде особено предпазлив с преводи от посочените държави. Преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено.

„Това не е наказателен списък. Първия подобен списък изготвихме през 2016 г., но за първи път сега ЕК прилага собствени и по-строги изисквания“, каза още комисарката.

Списъкът остава отворен за промени и допълнения. Европарламентът и страните членки на ЕС разполагат с месец за оценката му.

Според Вера Йоурова е засегнат политически чувствителен въпрос, който е свързан не само с финансови дейности, но и с международни и двустранни отношения. Опасностите от посочените 23 държави не са свързани само с избягването на плащането на данъци, но и със сигурността.

Еврокомисарката уточни, че предлаганите банкови проверки трябва да обхванат също движението на виртуални валути. Занапред нотариусите и фирмите за недвижими имоти ще бъдат длъжни да докладват на финансовото разузнаване съмнения в произхода на средствата за дадена сделка.