Депутатите в парламента в Мадрид отхвърлиха проектобюджета за 2019 г. на премиера Педро Санчес, което може да го принуди да обяви провеждането на предсрочни избори, предаде агенция Франс прес, цитирана от Фокус. 

Общо 191 депутати в 350-местния парламент гласуваха в подкрепа на изменения, които да блокират предложения от Санчес бюджет. Сред тях бяха и каталунските сепаратисти, които подкрепят правителството на малцинството на социалиста Санчес.

Но отношенията им се обтегнаха след отказа на министър-председателя да обсъжда обявяването на независимостта на Каталуния и началото на публичен съдебен процес срещу 12 обвиняеми каталунски националисти за ролята им преди година и половина при опита за политическо отцепване на автономната област от Испания.

Преди няколко дни източници на правителството споделиха, че очакват да се проведат предсрочни избори през април, след които е възможно да се създаде дясна коалиция. В нея най-вероятно биха участвали и крайнодесни сили за първи път от 1973 г. насам, когато авторитарният генерал Франсиско Франко се отказва от премиерския пост.