Тече проверка на над 40 000 лица за дадено българско гражданство в рамките на последните 5 години - това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява случаите с издаване на паспорти на чужденци.

По темата продължава да тече конкретно разследване, по което бившият председател на Агенцията за българите н чужбина Петър Харалампиев е в ареста. Обвиняеми с него са още трима души. Харалампиев бе от квотата на ВМРО във властта. 

След арестите започнаха да излизат случаи за даване на гражнадство на лица, издирвани от Интерпол. Стана известен и случаят с руския милиардер Сергей Адониев, който има български паспорт, въпреки че бил съден за измама в САЩ години преди родните служби да го одобрят за български паспорт. 

"Разпоредена е проверка от министър-председателя на МВР и ДАНС. Тя е за 5 годии назад и обхваща не по-малко от 40 000 деца, като резултатите от тази проверка биха дали отговор дали има случаи на даване на българско гражданство на лица, които имат криминално минало и за които предпоставките за издаване на българско гражданство не са съществували", заяви Цацаров на въпрос установени ли са случаи на раздаване на паспорти на лица, които биха могли да са опасни за националната сигурност. 

В конкретика по разследванията и случаи на дадено гражданство Цацаров не влезе, но обяви, че е споделил с депутатите от комисията личното си мнение, че Агенцията за българите в чужбина трябва да бъде закрита. Според Цацарав на базата на конкретното разследване срещу Харалампиев и компания се е установило, че има пропуски в правната уредба - огромна част от процедурите, свързани с издаване на удостоверението за български произход, са разписани в актове, издадени от председателя на агенцията. 

"Правната уредба, сама по себе си, услужливно фрагментарна, е генератор за корупция", заключи Цацаров и обясни, че при това положение след 6 месеца нищо чудно да се появят същите проблеми - защото ситемата го позволява. 

Той предложи Агенцията за българите в чужбина да бъде закрита и да се превърне например в изпълнителна агенция към Министерството на външните работи. 

"Няма данни за политически сили" в търговията с паспорти

По разследването за търговия с българско гражданство срещу Харалампием и трилата служибети на агенцията към момента няма данни за привличане на още обвиняеми, стана ясно пък от думите на шефа на специализираната прокуратура Иван Гешов, който също участва в заседанието на парламентарната комисия.
Той заяви, че не е запозват в детайли с работата на наблюдаващия прокурор, но до колкото му е известно бившата служителка на Министерството на пранодъсието Катя Матева - която сигнализира за нарушения в агенцията и публично обяви, че има връзка между схемите и партия ВМРО, вече е разпитана.

 

 "Към този момент няма данни политичеки сили да са свързани с този процес. Не говорим за политически партии, а за отделни физически лица, които са организирали схемата", заяви Гешев. 

Неотдавна заради обвиненията на Матева лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че "ще се гръмне на площада", ако се окаже, че ВМРО е звимало пари от търговия с паспорти. 

Гешев каза още, че внасянето на делото "Харалампиев" в съда се бави по технически причини - невъзможността за обработка на използваните СРС и превръщането им в доказателствени средства за съда - заради натовареността на ДАТО (агенцията, която се занимава с използване на СРС в държавата - б.р.).