Стадион "Уембли" В Лондон отново донесе нещастие на "Борусия" (Дортмунд). Германският тим загуби тежко от "Тотнъм" в първи осминафинал на Шампионската лига - 0:3. През 2013 г. "Борусия" падна там на финал на турнира от "Байерн" (Мюнхен) с 1:2.

И трите гола бяха отбелязани след почивката, когато "шпорите" напълно надиграха своя противник, независимо че бяха лишени от най-големите си звезди - Хари Кейн и Деле Али. 2:0 и 3:0 стана в самия край. 

В същото време актуалният носител на трофея "Реал" (Мадрид) спечели с 2:1 като гост на "Аякс" и също гледа напред. В този двубой бе използван ВАР (както и в другия, но по-късно и не така решаващо) - за първи път в историята на надпреварата.

Предстоят реванши.

А "Борусия" започна по-добре във временния дом на своя съперник. Гостите повече владееха топката и след половин час на три пъти принудиха вратаря Юго Лорис да се намесва. Силните изяви на френския национал продължиха и в края на първите 45 минути.

След антракта обаче ролите се размениха. "Тотнъм" имаше шанса бързо да вкара - направи го кореецът Сон в 47-ата, и до края бе пълен властелин. Натискът на тима на Маурисио Почетино даде резултат в 83-тата с точния удар на защитника Ян Вертонген. Три минути по-късно Фернандо Йоренте реализира за 3:0 и направи задачата на "Борусия" почти илюзорна.

И в другия двубой краят бе много по-различен от началото. "Аякс" "награби" славния си противник от първите сикунди и зареди опасности пред Тибо Куртоа, който показа защо беше привлечен на "Бернабеу". "Реал" контраатакуваше опасно, най-вече чрез Винисиус. Холандците удариха греда в 26-ата минута.

В 37-ата Таляфико отбеляза гол, който бе напълно логичен. Съдията обаче погледна видеоповторение (системата ВАР дебютира в ШЛ от елиминациите, а през лятото ще се въведе дори още в плейофите, а след това и в груповата фаза), на което се видя, че на Куртоа е попречено да се намеси. Така попадението бе отменено.

"Реал" излезе променен след почивката. В 60-ата минута Карим Бензема заби топката в мрежата след асистенция на 18-годишния Винисиус. Гостите продължиха да действат със самочувствие, но "Аякс" показа, че няма да се предаде и в 75-ата Хаким Зеиш изравни.

По-високата класа и по-голям опит на "белите" (този път в черно) дадоха резултат. В 87-ата Марко Асенсио им донесе ценен успех. "Аякс" има шанс на "Бернабеу", но ще му бъде тежко.

Осминафиналите продължават следващата седмица.