Известни френски журналисти и редактори са уволнени или временно отстранени от длъжност, тъй като в продължение на близо десет години са участвали в анонимна интернет група, тормозила колеги, в повечето случаи жени, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Прикритата тайна група действала във фейсбук под кодовото наименование League du LOL (“Лига ЛОЛ”) и е издевателствала над колеги и феминистки.

Пръв за съществуването на “Лига ЛОЛ” съобщава в. “Либерасион”. След публикацията десетки жени са потвърдили, че са станали жертва на тормоз.

Стъписващото е, че сред временно отстранените от длъжност се оказват двама журналисти от в. “Либерасион”. Единият, който е извънщатен сътрудник на изданието, се казва Венсен Глад. Точно той още през 2009 г. основава групата League du LOL. Сега Глад се е извинил в туитър, разкаял се е, заявявайки, че подобна практика е неприемлива. На “Лига ЛОЛ” не бивало да се гледа като на нещо комично, особено когато ставало дума за групови издевателства и тормоз.

“Длъжен съм да обясня. Преди всичко съм длъжен да се извиня”, пише Глад. Същевременно журналистът добавя, че не е в състояние да носи отговорност за всички идиотизми, които хората постват в интернет.

Под прикритието на анонимни акаунти в туитър членовете на групата се надсмивали над изнасилвания и разпространявали порнографски снимки, на които лицата на действителните порнозвезди са били заменяни с такива на други жени.

Жертви на подобни издевателства са станали и известните във Франция журналистки Нора Буазуни, Люсил Белан и Мелани Ванга.

Журналистката в сферата на науката Флоранс Порсел написала в туитър, че веднъж член на групата “Лига ЛОЛ” й позвънил по телефона, представящ се за редактор в многотиражно издание. С нея той обсъдил възможност за работа, но се оказва, че длъжността, която й предлага, в действителност не съществува. Мъжът публикува видеозапис от разговора във фейсбук.

“Когато този видеозапис се появи в интернет, три дни плаках”, споделя Порсел.

Редакторът от френското списание Les Inrockuptibles Давид Дусе е признал, че точно той е разговарял по телефона с Порсел и публично й се извинил.

Други жертви са споделили как са ги преследвали в глобалната мрежа, звънили са им по телефона с отправяни заплахи и нанесени обиди. Преследвали са ги дори на работните им места. Някои се оплакали, че членовеве на “Лигата” са провокирали атаки от страна на ползвателите на социалните медии, което ги е принудило да се разделят с акаунтите си.

Жени, с които са разговаряли журналисти от в. “Монд”, са разказали, че са им били изпращани порноснимки с техните лица, придружени с расистки шеги. По думите им всички знаели кой стои зад всичко това. С тези хора въпросните жени често са се срещали на официални вечери.

Една от жените споделила, че в момента често пише коментари по въпросите на феминизма за издание, където високи постове заемат хора, издевателствали над нея.

Някои от пострадалите открито зявяват, че членовете на “Лигата” са съсипали живота им и са останали с впечатлението, че подобно поведение в журналистическите среди се е превърнало в норма.

Редакторът на сайта на в. “Либерасион” Александър Ерво също се е извинил за участието си в засекретената група, но и нападнал вербално онези, които злорадстват заради възникналия проблем, свързан с него.

“Осъзнавам собствения си идиотизъм, но не нося отговорност за идиотизма на други. Правил ли съм безобразия за последните 11 години? Разбира се. Не се гордея с това. Който смята, че в продължение на 11 години е станал жертва на моите глупости, мога просто да му кажа, че му поднасям най-искрените си извинения, че не съм имал престъпни намерения и че това никога повече няма да се повтори”, написа Ерво.

Въпреки това от “Либерасион” оповестиха, че не е изключено компрометираният журналист да бъде уволнен, съобщава РИА “Новости”.