Това, което се случва с избирателното законодателство, е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Избирателен кодекс. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от "Фокус". Коментарът си той направи от Сухиндол, където беше за празника на лозарите и винопроизводителите.

„Всичко, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес“, изброи Радев.

В сряда с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Обединените патриоти" (от които се разграничиха ВМРО) на правна комисия беше гласувана промяна, с която на практика преференцията се отменя, защото се поставя непостижимо висок праг.

Радев коментира и последните скандали, свързани с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и венецуелските петродолари в българска банка.

"Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България", каза той.

"Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с известната до момента фактология, съобщи Радев и отказа да коментира по-детайлно случаите.

Според него, за да се свика КСНС, първо трябва да се изясни цялата информация и това е задължение на службите, на МВР и на изпълнителната власт. "Чакаме отговор на редица въпроси, в техния ресор е да ги дадат", допълни той.

"Този случай е в ресора на изпълнителната власт, за мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на еврозоната", каза още президентът.

Относно съгласувателната процедура за посланици на България президентът подчерта, че това са български посланици, които представляват България и не трябва да се делят на наши и ваши.