Цял ден едно от най-споменаваните имена от футболните запалянковци по света е на Серхио Рамос. Но не с любов, както предполага датата 14 февруари. Капитанът на "Реал" (Мадрид) напълно умишлено си изкара снощи жълт картон при гостуването на "Аякс" в първи осминафинал от Шампионската лига, така ще "излежи" наказанието си за натрупани предупреждения в реванша. 

"Белите" явно се виждат в следващата фаза заради победата с 2:1 в Амстердам и очакват лек реванш.

Заради едно изказване след срещата обаче Рамос рискува санкция от два двубоя от УЕФА. Напрактика той си призна неспортсменската си проява.

"Не подценявам съперника, но понякога човек трябва да взема тези решения и аз направих точно това", заяви испанският национал пред тв канала "Ел Чирингито" на въпрос за грубото си и наглед безсмислено нарушение срещу Каспер Долберг.

В дисциплинарния правилник на УЕФА има текст, който касае точно такива прояви. Там е записано, че наказанието е "два мача или определен период от време". Остава да видим дали централата ще вземе предвид изявлението на Рамос.

А историята помни подобни прояви от страна на същия футболист и отбор. През 2013 г. бранителят и Чаби Алонсо си заработиха напълно преднамерено жълти картони в края на мач срещу "Галатасарай" в Шампионската лига.

Още по-фрапантно е, че Рамос го е правил срещу... "Аякс", но през 2010 г. За случая тогава се говереше седмици, тъй като начинът, по който един от лидерите на "Реал" получи нареждане, беше прелюбопитен.

Мадридчани отново гостуваха в Амстердам, печелеха и им предстоеше протоколен последен мач от груповата фаза. Около 60-ата минута на срещата - при 2:0, тогавашният треньор Жозе Моуриньо поде оживен разговор на скамейката с асистентите си. После той даде инструкции на резервния вратар Йежи Дудек. И листче. Дудек отиде зад вратата на своя тим и го поднесе на Икер Касияс, който от своя страна уведоми Рамос. Серхио изпълни заръката - тогава за втори жълт и червен картон.

Чрез тв повторения обаче "заверата" бе разконспирирана. Моуриньо бе наказан два мача да не ръководи отбора си от скамейката и глобен с 40 000 евро. Санкции понесоха всички по веригата, но Рамос пропусна само един мач, а не два.

Наскоро УЕФА санкционира за подобно провинение Жезус Корона от "Порто", който по същия начин искаше умишлено да "изгори" за един мач, когато не е нужен на "драконите".

А другата полемика, свързана с мача "Аякс" - "Реал" снощи, е заради намесата на ВАР. За първи път технологията влезе в употреба в мач от Шампионската лига и иронията е, че пак има много спорове. И пак заради съдийско отсъждане в полза на "лос меренгес". През първото полувреме домакините отбелязаха гол с глава, непризнат малко по-късно заради препречване от страна на футболист на "Аякс" на вратаря Тибо Куртоа.

В този случай е сигурно, че УЕФА няма да реагира. Още повече изглежда, че съдията Дамир Скомина може би взе правилното решение.