От 2021 г. инвестициите от трети страни в стратегическите сектори на европейската икономика ще бъдат наблюдавани на нивото на Европейския съюз, за да не застрашават неговата сигурност и интереси. Днес това правят на национално ниво половината държави членки.

Европейският парламент одобри в четвъртък с 500 на 49 гласа и 56 въздържали се регламент за създаване на система за мониторинг на преките чуждестранни инвестиции, идващи от страни извън ЕС. Парламентът вече има неофицално споразумение с държавите членки по законодателството. Последните трябва да му дадат официалната си благословия на заседание на Съвета на министрите на 5 март.

Системата позволява на Европейската комисия и на държавите членки да изразяват мнение за инвестиции от трети страни в страни от ЕС. Съюзът обаче не може да ги възпрепятства, ако националните власти нямат нищо против тях.

Регламентът цели защита на сектори като енергетика, транспорт, комуникация, данни, космос, финанси, технологии, изкуствен интелект, водоснабдяване, здравеопазване, отбрана, медии, биотехнологии и сигурност на храните.

 
Главната причина за мярката е Китай, чиято експанзия в ключови икономически отрасли по света все повече се възприема като заплаха. В края на януари САЩ обвиниха китайската корпорация "Хуавей" и ръководителите й в ражба на търговски тайни, пране на пари, възпрепятстване на правосъдието. Германия обмисля дали да допусне същата фирма, която е световен лидер в мобилните комуникации, в изграждането на своите мрежи от пето поколение. 
 
Министрите на икономиката от ЕС обсъдиха създаването на европейска система за мониторинг на преките чужди инвестиции на неформален съвет в София по време на Българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.
 
Одобреният днес регламент включва механизъм за размяна на информация между държавите членки на ЕС. Всяка от тях може да прави коментари по преки чуждестранни инвестиции насочени към други държави членки. Европейската комисия може да иска информация и да излезе със становище адресирано до страната, където е планирана инвестицията, но окончателното решение дали да бъде тя разрешена принадлежи на съответната държава членка.
 
Днес 14 от общо 28 страни в ЕС имат механизми да скрийнинг на преките чужденстранни инвестиции (ПЧИ). Това са Aвстрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания И Обединеното кралство, посочва в съобщение информационната служба на Парламента. Тя подчертава, че ПЧИ имат трансгранични ефекти, които новият регламент позволява да бъдат адресирани. 

В последните 20 години структурата и източниците на преките чуждестранни инвестиции в ЕС драстично са се променили, като в тях се е увеличил делът на разрастващите се икономики. Инвестициите от Китай са нараснали шест пъти, от Бразилия - десет пъти, от Русия - два пъти. Всички те се целят във високотехнологичните сектори и се правят от фирми с държавно участие или връзки с правителства.