Противниците на "Северен поток-2" в Европа твърдят, че той ще увеличи значително енергийната зависимост на ЕС от Русия. В руските социални мрежи пък се лансира тезата, че без този газопровод "Германия ще замръзне". Широко разпространено е и мнението, че след постигнатия в Брюксел компромис, изграждането на газопровода не може де бъде спряно и той ще влезе в пълна експлоатация в края на 2019 година. Това обаче са митове.

"Северен поток-2" не може да бъде спрян?

Нашумялото решение, прието в Брюксел на 8 февруари от представителите на всичките страни-членки на ЕС на базата на германско-френското компромисно предложение, означава, че на практика ЕС дава зелена светлина за изграждането на газопровода. Същността на решението е в това, че внесените поправки в енергийното законодателство на ЕС (Трети енергиен пакет) няма да доведат до блокиране на проекта на "Газпром". Така че на законодателно равнище ЕС не може да прекрати строителството в Балтийско море. Това обаче може да стори Доналд Тръмп. Американският президент многократно заплашва да наложи санкции на участващите в проекта фирми. Достатъчно е Вашингтон да наложи санкции на високоспециализираните фирми Allseas Group (Холандия/Швейцария) и Saipem (Италия) и работата по "Северен поток-2" просто ще спре. Тези фирми разполагат с необходимите за реализацията на проекта кораби за изграждане на подводна инфраструктура. Друг въпрос е колко реалистична е подобна стъпка. Но теоретично тя е възможна.

Газопроводът повишава зависимостта на ЕС от Русия?

Основният аргумент на противниците на "Северен поток-2"  в Европа и САЩ е, че газопроводът ще увеличи енергийната, а оттам и политическата зависимост на ЕС от Русия. Както се подразбира, новата транспортна магистрала с мощност от 55 милиарда кубични метра газ годишно ще доведе до значително по-големи доставки от "Газпром" в сравнение със сегашните. Това обаче не е вярно. Нека да припомним, че Москва реализира едновременно два големи инфраструктурни проекта в Европа - "Северен поток-2" и "Турски поток". За да избегне или сведе до мининум транзитния път през Украйна. (Оставяме настрана в този контекст какви цели преследва Владимир Путин.) Именно поради това на държавната компания "Газпром" е поставена задачата да предаде двата газопровода в края на 2019 година. По това време изтича десетгодишното транзитно споразумение с Украйна. Тоест, тук става дума за преразпределение на наличните обеми от досегашния украински транзит по два обходни маршрута, а не за значително увеличение на руските газови доставки. Те могат да нараснат значително само ако се запазят значителни обеми през Украйна, за което настояват мнозина в ЕС, защитавайки интересите на Киев.

Газът е предназначен за Германия?

Новият газопровод се изгражда, за да осъществява доставки на сибирски природен газ от Русия по дъното на Балтийско море директно в Германия. И оттук идва широко разпространеното мнение, че природният газ е предназначен за германския пазар. Това обаче не е така, както показват размерите, маршрутите и резервните мощности на газопровода EUGAL - сухопътното продължение на "Северен поток-2". За него знаят малцина и то почти не се отчита при острите спорове около проекта на "Газпром". Крайната точка на "Северен поток-2" се намира под германския град Грайфсвалд на няколокостотин метра от брега на морето. Там двете тръби с обща мощност 55 милиарда кубични метра се включват в двете тръби на EUGAL с обща мощност от 51 милиарда кубични метра газ. Те от своя страна преминават от източна Германия на юг до Чехия. Това означава, че почти 90 процента от природния газ ще преминава транзитно през Германия. Малка Чехия, разбира се, няма нужда от толкова много природен газ. Така че известни количества могат да бъдат връщани обратно към Германия. Енергийните потребности на Чехия се обезпечават напълно от газопровода "Северен поток" и от газопровода "Ямал-Европа". Така че основният обем природен газ от EUGAL е предназначен за Баумгартен в Австрия. Имено там се намира газовият хъб, откъдето природният газ се отправя на юг към Италия, която е вторият най-голям купувач на руски газ в ЕС след Германия. Тоест постъпващият първо в Германия природен газ ще бъде предназначен за Италия, Австрия и други страни от Централна и Източна Европа. Сега те се снабдяват през Украйна и след завършването на "Северен поток-2" и EUGAL транзитът ще се осъществява през германска и чешка територия.

Германците ще замръзнат без "Северен поток-2"?

Разпространеният в руските социални мрежи мит, че германците ще замръзнат без "Северен поток-2" е пълна измислица. Ако някой може да пострада от недостиг на газ за отопление, то това е Италия. Но и това е малко вероятно, защото Италия разполага със значително диверсифицирана система за внос на газ. А що се отнася до Германия - тук с природен газ се отопляват около половината домакинства. Другата половина използва мазут и други енергоносители. Освен това много малко от германските домакинства използват за отопление руски газ. Делът на "Газпром" на германския пазар не надвишава и 40 процента. При това положение изобщо не може да се говори за някакво "измръзване на Германия". На всичкото отгоре Германия има и много други действащи снабдителни канали и достатъчно пари, за да плати и допълнителни доставки.

Новият газопровод ще заработи в края на 2019 година?

Липсата на достатъчно внимание към EUGAL и игнорирането на графика за неговото изграждане породиха невярната представа, че "Северен поток-2" ще влезе в експлоатация още в края на 2019 година. В действителност дотогава в най-добрия случай ще бъдат положени двете тръби по дъното на Балтийско море. Или иначе казано, ще бъде завършена подводната дейност по изграждането на газопровода. А под Грайфсвалд ще оборудват приемния терминал. До края на годината сухопътното трасе на газопровода EUGAL обаче ще бъде завършено само наполовина. Така че "Северен поток-2" не може да влезе в експоатация в края на 2019 година, както се твърди.

Дойче веле.