Руският премиер Дмитрий Медведев ще посети България на 4 март тази година, научи от свои източници Клуб Z.

Още преди седмица външната министърка Екатерина Захариева заяви амбиция за посещението. Според наши източници то е било потвърдено. Руският премиер ще прекара у нас два дни.

Това ще е втората визита на Медведев у нас. Той дойде за пръв път в България през 2008 г. заедно с Владимир Путин по покана на президента Георги Първанов. Това беше броени дни преди изборите в Русия. В посещението имаше и "нестандартна" част - Първанов заведе Путин и Медведев на пиано бар, където гости бяха и български интелектуалци.

Медведев бе човекът, когото Путин избра за "рокадата", която му се наложи след първите два мандата като държавен глава на Руската федерация. Тогава законът не позволяваше трети мандат. Затова Путин издигна премиера си Медведев за президент, самият той стана премиер и след изтичането на мандата му отново се смениха. Междувременно президентският мандат бе удължен от 4 на 6 години.

През миналата година и премиерът Борисов, и президентът Румен Радев се срещнаха с Медведев - в Брюксел и в Москва съответно. Радев определи своята визита като "пробив".