Унгарският премиер Виктор Орбан представи амбициозен план за развитие на армията, за да се защитава от всички страни, предаде местно списание във вторник, цитирано от "Политико". 

Той подчерта, че държавата е приела план за дългогодишно военно развитие, "в края на което Унгария ще разполага със значителна военна мощ и ще може да се защитава от атака, идваща от всички посоки".

Страната, която граничи с Австрия, Румъния, Украйна, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия, е членка на НАТО от 1999 г.

"Бройте ме сред тези, които определят НАТО за важна организация, но не мисля, че унгарската военна сигурност може да разчита на НАТО", заяви министър-председателят. "Трябва да сме в състояние да предотвратяваме атаки със свои сили", добави той.

Изявлението на Орбан идва след посещение на държавния секретар Майк Помпео в Будапеща, където двете държави сключиха двустранно споразумение за отбрана и обсъдиха продажбата на ракети.

Премиерът призова за обща европейска армия и за единна позиция на европейците срещу руската заплаха без подкрепа от САЩ. Но той също подчерта, че Будапеща трябва да поддържа възможно най-добри икономически отношения с Москва.

Унгарският лидер също критикува западните партньори, които не са обърнали внимание на атаките върху унгарски цели в Украйна.

Той заяви, че е споделил пред Помпео, че "не е нормално... само на няколко километра от източната граница на НАТО да избухне бомба в унгарски център и никой да не обели дума по въпроса. Дори и Америка. В същото време в Йемен например, ако нещо избухне, се превръща в международен проблем."

Украинското правителство обвини Русия в множество инциденти, в които бяха подпалени унгарски институции в Западна Украйна.