Испанският министър-председател Педро Санчес обяви в петък, че свиква предсрочни избори на 28 април, два дни след като неговото социалистическо правителство на малцинството изгуби гласуване по държавния бюджет в парламента.

Предсрочните избори възобновяват политическата нестабилност в Испания, чиито причини са в раздробяването на политическото пространство, надигането на крайната десница и от натиска на най-богатата й провинция Каталуня за независимост.

Социаилистическата партия на Санчес има по-малко от една четвърт от местата в парламента и правителството му се крепеше на несигурната подкрепа на крайнолявата партия "Подемос" и на каталунските и баските националисти. Той дойде на власт през миналия юни без избори, след като консервативният му предшественик Мариано Рахой бе принуден да подаде оставка, след като изгуби вот на недоверие в същия парламент. 

 
Стабилният двупартиен модел, в който на власт се сменяха социалистите и Народната партия в Испания, се разпадна след 2011 г. Оттогава не е имало парламент с ясно мнозинство. Местата се разпределяха между четири политически сили - социалистическата партия, "Подемос", Народната партия и либералите от "Гражданите". Цялата 2016 година мина в политическа несигурност след двукратни избори без ясен победител. Разделенията се увеличиха със създаването на крайнодясната партия "Вокс".
 
Санчес не успя да изпълни едно от главните си обещания - да поднови диалога със стремящите се към независимост каталунци. Техният лидер Ким Тора му отказа подкрепа за бюджета, след като Санчес не се съгласи на нов референдум за независимост след този от октомври 2017 г., който беше обявен за антиконституционен.
 
Каталуня ще бъде гореща предизборна тема, защото гласуването ще съвпадне със започналия в понеделник процес срещу 12 нейни лидери обвинени във връзка с предишния референдум. На 26 май Испания трябва да гласува в местни избори и избори за Европейски парламент.