Доналд Тръмп се закле, че ще обяви извънредно положение, за да финансира стената по границата с Мексико, предаде Гардиън. Това се случва, след като републиканците и демократите в Конгреса постигнаха споразумение, което ще спаси държавата от втора блокада на правителствените служби. 

Президентът обаче настояваше да получи 5,7 милиарда долара за изграждането на стената, вместо отредените 1,375 милиарда долара. Всъщност, не става въпрос за стена, а за ограда, която ще се простира на 55 мили по границата в долината Рио Гранде, Тексас. 

Конгресът не взе под внимание друго желание на Тръмп. Той настояваше стената да е с дължина 234 мили.

Тръмп най-накрая оповести намерението си да подкрепи огромния пакет от 333 милиарда долара за защита на южната граница. Сенатът подкрепи сделката с 83 срещу 16 гласа, а Камарата на представителите - 300 срещу 128. Очаква се днес Тръмп да подпише споразумението и веднага след това да обяви извънредно положение.

"Президентът Тръмп ще подпише акта и както бе споменато по-рано, той ще предприеме изпълнителни мерки, сред които и обявяването на извънредно положение, за да сложи край на заплахата за националната ни сигурност и хуманитарната криза на границата", обяви говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс. "Президентът за пореден път изпълнява обещанието си да издигне стена, да защити границата и да предпази тази велика страна", добави тя.

Сблъсъкът между президента и демократите в Конгреса коства 11 милиарда долара на правителството, след като Тръмп изведе страната си през най-продължителния правителствен шътдаун в историята на САЩ - 35 дни. В крайна сметка президентът отстъпи в края на януари и отново отпусна средства за правителствените служби, като така ги отблокира.

Той даде на Конгреса три седмици (които изтичат днес), за предложат нова сделка за стената.

На няколко пъти вече Тръмп е заплашвал, че ще обяви извънредно положение, което ще му предостави правомощието собственоръчно да разпределя средства от бюджета. Това решение обаче може да бъде оспорено пред съд и според повечето правни експерти на президента ще му бъде много трудно да докаже необходимостта от обявяването на извънредно положение.

Това е видно и от реакцията на републиканците в Конгреса, които рядко изразяват открита опозиция срещу политика или мнение на Тръмп.

Докато демократите са единни в осъждането на подобно решение, много от републиканците са обезпокоени, тъй като следващ президент от Демократическата партия ще може да посочва прецедента, извършен от Тръмп, за да заобикаля решенията на Конгреса по идентичен начин.

След като бе оповестено намерението на президента говорителката на Камарата на представителите (Нанси Пелоси) и говорителят в сянка на Сената (Чък Шумър) представиха обща позиция.

"Обявяването на извънредно положение е един незаконен акт, нагла злоупотреба с властта на президента и отчаян опит за отклоняване на вниманието от факта, че президентът Тръмп наруши основното си обещание от кампанията да накара Мексико да плати за стената".

Пелоси заяви пред репортери, че тя изрази готовност съдебно да оспори декларацията.

"Искаш да говориш за извънредно положение - нека поговорим за него днес", заяви тя. "Демократически президент също ще може да го обяви", напомни говорителката в Камарата на представителите.

Малко преди гласуването на споразумението в Сената в четвъртък напрежението между републиканците (които запазиха мнозинството в него след изборите през ноември 2018 г.) и демократите достигна критична точка. В този момент републиканския сенатор Чък Грасли се опита да уталожи страстите.

"Нека всички се надяваме, че президентът ще разполага с мъдростта да подпише сделката, за да не се блокира правителството отново", заяви той след успешния вот.

Часове по-късно републиканският говорител на Сената Мич Макконъл оповести, че Тръмп ще подпише сделката и че след това ще обяви извънредно положение.

Той се опита да консолидира позициите на републиканците, като изрично добави: 

"Аз ще подкрепя декларацията за извънредно положение".