Чили се присъединява към Аржентина, Парагвай и Уругвай в общата кандидатура за Световното по футбол през 2030 г., съобщава Би Би Си. Амбиции за домакинство на мондиала имат също четири балкански страни - България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Тогава ще се навършат 100 години от първото Световно и ще смята, че Южна Америка има големи шансове, тъй като през 1930-а Уругвай проправя пътя на най-мащабното спортно събитие на планетата.

"Преди два месеца предложих на президентите на Аржентина, Уругвай и Парагвай да приемат и Чили, за да обединим усилия в начинанието, заяви чилийският държавен глава Себастиан Пинера. - Искането ми беше прието и от трите страни."

Чили беше самостоятелен домакин през 1962 г., когато България за първи път участва на мондиал. Аржентина прие най-добрите отбори в света през 1978 г. Последното първенство в Латинска Америка беше неотдавна - през 2014 г. в Бразилия, чийто първи опит бе от 1950 г.

Световното през 2030 г. най-вероятно ще бъде с 48 отбора. Първото с толкова на брой тимове ще е четири години по-рано в САЩ, Канада и Мексико.

До момента всички заявени кандидатури за 2030 г. са съвместни. Някои още са неофициални - като балканската, но има време за внасяне на документите във ФИФА. Испания, Португалия и Мароко също искат да вземат юбилейния мондиал, обсъжда се и британска заявка от Англия и Ирландия (там също може да се появят още страни).

В края на миналата година президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че ще настоява Европа да се обедини около една кандидатура. Също така той е против опити между страни от различни конфедерации, като например този на държавите от Иберийския полуостров и Мароко.

България е сред основните двигатели на балканските намерения за 2030 г. Четирите страни ще пробват да вземат Европейско, ако офанзивата за мондиала претърпи неуспех. По думите на спортния министър Красен Кралев и на президента на БФС Борислав Михайлов страната ни поне ще се сдобие с модерни стадиони. За световно първенство те трябва да са най-малко четири с капацитет от минимум 40 хиляди седящи места - всичките покрити от козирка.